De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un simbol al latinităţii noastre, care omagiază originea latină a poporului român!
- Este in Târgu Mureş, Județ Mureş
- Construit în anul 1924
- Deschis turiștilor.
Statuia Lupoaicei din Târgu Mureş se află pe strada Primăriei, în apropiere de Piaţa Trandafirilor…
- Constructor/ Autor: sculptorul Ion Schmidt-Faur
- Cod monument Istoric:MS-III-m-A-16079
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Denumită şi Monumenul Latinităţii, statuia Lupoaicei este o reproducere după copia fidelă a statuii Lupa Capitolina, din Roma, dăruită de statul italian României, în anul 1921, pentru a omagia originea latină a poporului român.
Statuia Lupoaicei figurează începând cu anul 2010 pe lista monumentelor istorice din judeţul Mureş, elaborată de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional din România.
Cele 4 copii ale monumentului Lupa Capitolina, dăruite de statul italian sunt:
În data de 7 septembrie 1906, cu ocazia implinirii a 25 ani de domnie a Regelui Carol I şi 1800 ani de la cucerirea romană a Daciei, statuie ce se află în Bucureşti;
– În data de 28 septembrie 1921, cu ocazia unirii Transilvaniei cu România, se află în Cluj. A fost mutată temporară de pe locul original, în timpul Cedării Ardealului de Nord (1940-1944) la Sibiu.
– În anul 1926, după unirea Basarabiei şi Bucovinei cu România, şi se află la Chişinău
– În data de 23 aprilie 1926, statuia este amplasată în centrul oraşului Timişoara, în piaţa dintre Operă şi Catedrala ortodoxă.
Reproducerea lupoaicei a fost realizată de sculptorul Ion Schmidt-Faur, cel care a realizat şi Monumentul Ostaşului Român şi bustul lui Alexandru Papiu Ilarian, unul din principalii oranizatori ai revoluţiei paşoptiste şi membru titular al Academiei Române începând din anul 1868. Aceste statui sunt amplasate în faţa Colegiul Alexandru Papiu Ilarian din Târgu Mureş.
Pentru ca statuia să se integreze cu arhitectura pieţei Palatului Prefecturii din Târgu Mureş, sculptorul Schmidt a proiectat şi un soclu somptuos de a cărui executare s-a ocupat inginerul E. Metz.
Pe soclu a fost inscripţionat următorul text: LATINITĂȚII – ORAŞUL TÎRGU-MUREŞ – 1924. Statuia cu soclul cu tot avea o dimensiune de 3,30 m.
Monumentul a fost dezvăluit în anul 1924, eveniment la care au luat parte mai multe oficialităţi locale, printre care şi primarul Emil Dandea, care a venit cu ideea construirii statuii, care în decursul timpului, a devenit, alături de Monumentul Ostaşul Român şi statuia ecvestră Avram Iancu, simboluri ale oraşului Târgu Mureş.
Din discursul susţinut de primar, puteţi citi mai jos un fragment:
[Monumentul latinității] „simbolizează conștiința latinității noastre care a contribuit mult la conservarea, păstrarea conștiinței naționale a poporului român și, prin urmare, la realizarea idealului nostru milinar… Dacă poporul român a avut până la Marea Unire conștiința latinității sale, cu atât mai mult ne însuflețește astăzi trecutul nostru… Şi cum în trecut simbolul lupoaicei alăptând pe Romolus și Remus ne îmbărbăta în suferințe, amintindu-ne dreptatea cauzei noastre și originea noastră nobilă, – acum tot amintindu-ne această origine și calitățile neamului – acest simbol de bronz al latinității nostre va fi în ochii fiecărui cetățean și simbolul puterii conștiente a neamului românesc, care a reintegrat Dacia, veche provincie a strămoșilor săi, o administrează cu generozitate, dreptate și totodată cu demnitate„.
Statuia a rămas în faţa Primăriei până în septembrie 1940, când copia a fost mutată lîn oraşul Turda, pentru a nu fi distrusă de ocupaţia ungurească.
Abia în anul 1991, la cererea Inspectoratului Judeţean de Cultură Mureş, statuia a fost restituită oraşului.
Date de contact: Strada Primăriei nr. 2, Târgu Mureş, judeţ Mureş. |