De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o rezervaţie naturală mixtă, uşor accesibilă.
- Este în Focşani, Județ Vrancea
- Unitate geografică: Lunca Siretului
- Altitudine: 40 metri
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Cu condiții de campare în zonă
Lunca Siretului este o zonă care, în primul rând este de o deosebită importanţă faunistică, aici putând fi văzute zeci de specii de păsări…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: oricând
Lunca Siretului este localizată în extremitatea central-estică a județului Vrancea, pa malul drept al râului Siret şi este străbătută prin sud de râul Putna. Rezervaţia include două păduri: Dumbrăviţa şi Pădurea Neagră.
Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – arii protejate. Reprezintă o zonă cu păduri, meandre, brațe părăsite ale râului Siret, lunci aluvionare, grinduri, pajiști, pășuni, plaje de nisip, stepe, arii naturale cu mlaștini și turbării. În totalitatea ei, zona este caracterizată printr-o mare varietate de floră și faună.
Clima este continentală, cu caracter stepic, cu ierni geroase şi veri toride. Precipitaţiile sunt puţine, iar tendinţa de aridizare persistă de 20 de ani. Alte tipuri de soluri întâlnite, importate pentru dezvoltarea vegetaţiei, în afată de cele nisipoase, sunt: molisoluri cernoziomice tipice, argiluvisoluri brune tipice şi litice (predominante), soluri neevoluate aluviale tipice şi molice (hidromorfe) şi erodisoluri tipice gleizate.
Asociaţiile vegetale din Lunca Siretului sunt specifice zăvoaielor din zona de stepă, formate din plop alb, salcie, arin, salcâm şi tei.
Din Lunca Siretului, cele mai importante sunt cele două trupuri de pădure, care reprezintă areale de refugiu al păsărilor şi este punct de odihnă în culoarul păsărilor migratoare.
Pădurea Neagră coincide cu limitele fondului forestier. Este situată în nordul localităţii Răduleşti si este înconjurată de terenuri arabile. Pădurea este caracterizată printr-un relief jos, de terase aluvionare, grinduri şi conuri, ochiuri cu apă stătătoare foarte din braţele părăsite ale Siretului, rezultate prin schimbarea cursului râului spre est. Altitudinea Pădurii Negre este de 40 de metri şi are o suprafaţă de 260 de hectare.
Pădurea Neagră se situează în regiunea Continentală – Silvostepa Câmpiei Române, pe un sol nisipos în mare parte, tânăr din punct de vedere geologic. Pânza freatică a coborât mult în ultimii ani, din cauza acumulărilor de la Călimăneşti şi Movileni, ceea ce a determinat uscarea a zeci de hectare de zăvoi
Pădurea Dumbrăviţa o găsim între Putna şi Siret, în amonte de confluenţa celor două râuri. Este străbătută la nord de Putna, iar prin zona mediana este fragmentată de drumul DN 23 Focşani – Brăila. Se întinde pe o suprafaţă de 240 de hectare. Are o bogată reţea de ape freatice, influenţată de debitul râurilor.
În aceste două păduri se găsesc specii protejate prin lege, printre care: Capreolus capreolus, Erinaceus europaeus, Alcedo atthis, Ardea purpurea, Asio otus, Botaurus stellaris, Buteo buteo, Carduelis carduelis, Ciconia ciconia, Ciconia nigra, Coracias garrulus, Crex crex, Dendrocopos major, Egretta garzetta, Ixobrychus minutus, Milvus milvus, Parus major, Pica pica, Picus canus, Elaphe longissima, Elaphe quatuorlineata, Emys orbicularis, Lacerta agilis, Lacerta viridis, Bombina bombina, Hyla arborea, Aeshna viridis, Helix pomatia, Lucanus cervus.
Din punct de vedere al vegetaţiei, apar exemplare de Quercus sp., iar în subarboret întâlnim: soc, păducel, verigariu, dracilă, curpen de pădure, măceş, salbă moale şi salbă râioasă, lemn câinesc, mur. Există exemplare rare de porumbar, cătină albă şi cătină roşie.
Accesul la rezervaţie se face pe DJ204E Focşani – Petreşti – Răduleşti, apoi pe un drum local ce duce la Pădurea Neagră. Pădurea Dumbrăviţa este accesibilă direct de pe DJ204 Focşani – Galaţi.