De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o zonă ce conservă intact flora şi fauna specifică Carpaţilor Orientali.
- Este în Cârligele, Județ Vrancea
- Unitate geografică: Subcarpaţii de Curbură
- Altitudine:
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Pădurea Schitu – Dălhăuți este o zonă pitorească de munte, în care peisajul impresionează orice turist…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: echipament montan adecvat
Pădurea Schitu – Dălhăuți este localizată în estul Subcarpaților de Curbură, în bazinul superior al văii Dălhăuților. Rezervaţia este demarcată la nord de o limită sinuoasă, care urmăreşte albia pârâului Dălhăuți, de la Plaiul lui Varlaam până la albia pârâului Stănică, iar de aici pe Plaiul lui Stănică, pe la pârâul Mănăstirii, Culmea Dălhăuți, până la pârâul Dălhăuți; la est, rezervaţia se delimitează de culmea secundară de pe dreapta pârâului Dălhăuți; la sud, urmăreşte cumpăna de ape dintre pârâul Dălhăuți; iar la vest, limita merge pe versantul drept al văii Dălhăuți.
Rezervaţia a fost recunoscută pentru potenţialul ei încă din 1973, când a fost înfiinţată. Apoi, a intrat sub incidenţa Legii Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – arii protejate. Are o suprafaţă de 188,20 hectare şi conservă habitate forestiere, cu floră şi faună specifică Orientalilor.
Importanţa florie şi faunei, a situat Rezervaţia Naturală Pădurea Schitu – Dălhăuți pe lista siturilor Natura 2000. Aria protejată este situată la limita de tranziţie dintre silvostepă şi subzona stejarului, in care pătrunde subzona fagului. Poziţionarea în spaţiu, clima temperat-continentală şi solurile fertile favorizează dezvoltarea asociaţiilor vegetale deosebite şi a exemplarelor rare.
Se găsesc două tipuri de păduri de foioase: păduri de fag şi păduri de stejar cu carpen. Printre aceste specii se mai găsesc, răzleţ, arbori de tei, gorun, frasin, ulm, arţar, paltinul, cireş, molid, brad şi mesteacăn. Există exemplare de fag ce ating o vârstă de 100 de ani. Subarboretul este compus din specii de corn şi soc.
În vegetaţia ierboasă se găseşte o plantă rară, papucul doamnei (Cypripedium calceolus), o specie de orhidee. Au fost identificate breabăn, rogoz de pădure, orhidee căpşunică, mâna Maicii Domnului, mlăştiniţa, crucea voinicului, pecetea lui Solomon, mierea ursului, gălbinele de munte, smeoaie, brustur negru, untul pământului, laptucul oii, valeriană, iarbă moale, obsigă, brebenei, toporaşi, drobiţă, măcrişul iepurelui, degetar, jaleş de pădure şi vinariţă.
În fauna protejată se află în primul rând carnivorele mari: ursul (Ursus arctos), râsul (Lynx lynx) şi lupul (Canis lupus). În plus, aici se întâlnesc şi specii comune, precum: cerbul carpatin, căpriorul, bursucul, vulpea, bursucul, pisica sălbatică, iepurele.
Şi reptilele sunt bine reprezentate, prin şarpele de casă, şopârla de câmp, năpârca, şarpele de alun şi şarpele lui Esculap. Nici amfibienii nu lipsesc, făcându-se prezenţi prin specii importante: salamandra, broasca roşie de pădure, broasca roşie de munte.
Păsările sunt prezente cu cele mai multe specii: acvila mică, şorecarul comun, piţigoiul mare, ghionoaia verde, ciocănitoarea pestriţă mare, gaia roşie, silvia cu cap negru, botgrosul, cucul, pupăza, dumbrăveanca etc.
În Rezervaţia Naturală Pădurea Schitu – Dălhăuți au fost identificate două specii de insecte protejate la nivel european: rădaşcă şi croitor mare.
Situl este vulnerabil în faţa activităţilor precum: exploatări forestiere, turism, pelerinaj religios şi păşunat, dar şi în faţa alunecări de teren – relieful este instabil, fiind compus din gresii, marne şi nisipuri; în plus, există o reţea de ape subterane foarte bogată. La limita rezervaţiei se află Mănăstirea Dălhăuţi, unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale ale Ortodoxiei româneşti.
Accesul la rezervaţie se face pe DJ205C din comuna Goleşti, apoi pe DC146 spre comuna Cârligele. De aici se face un drum până la Schitul Dălhăuți, acre se află la marginea rezervaţiei. Acolo există un panou de informare şi un punct de acces în rezervaţie.