De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru este o rezervaţie naturală inclusă în Parcul Natural Putna – Vrancea.
- Este în Tulnici, Județ Vrancea
- Unitate geografică: munţii Vrancei
- Altitudine: 650 – 1.350
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Pădurea Lepșa – Zboina este o arie care protejează flora şi fauna, dar mai ales, oferă un peisaj minunat…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: echipament montan adecvat
Pădurea Lepșa – Zboina este situată în Munții Vrancei, pe versantul stâng al râului Lepșa, pe sudul Vârfului Zboina Neagră. Limitele rezervaţiei: la nord – de la pârâul Clăbucel până pe Culmea Lăpuşa; la sud – de pe Culmea Lăpuşa până în albia pârâului Lepşa, iar spre vest – în amonte de pârâul Lepşa, până la confluenţa ciul cu pârâul Clăbucel.
Relieful ariei protejate este extrem de fragmentat, aşa cum a fost modelat de mişcarea plăcilor tectonice aflate aici. Este caracterizat de creste, sei şi văi adânci, povârnişuri abrupte, creând un peisaj unic. Culmile Zboina Neagra (1350 m) şi Zboina Verde (1381 m) încununează priveliştea. Culmea Zboina s-a format din fragmentarea platformei de eroziune de 1.300 de metri, motiv pentru care diferenţa de altitudine dintre pârâul Lepşa şi înălţimea maximă a crestei este de 700 de metri.
Rezervaţia a fost înfiinţată in 1973, apoi declarată rezervație naturală de tip floristic și forestier prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate. Are o suprafaţă de 210,70 hectare şi constă într-o zonă montana, împădurită. Ea prezintă o mare diversitate de floră (arbori, arbuŞti, mușchi, licheni și specii ierboase de stâncărie, europene, mediteranene, pontice) și faună specifică Subcarpaţilor de Curbură.
În rezervaţia Pădurea Lepșa – Zboina există exemplare de arborete forestiere de tip fundamental, ce au vârste cuprinse între 100 şi 200 de ani. Flora, datorită condiţiilor climatice şi de relief, păstrează specii endemice, rare sau vulnerabile.
Printre plantele şi animalele rare, declarate Monumente ale Naturii, găsim în rezervaţie: Papucul doamnei (Cypripedium calceolus), Bulbuci de munte (Trollius europaeus), Ursul (Ursus arctos), Râsul (Lynx lynx), Corbul (Corvus corax).
Accesul în rezervaţie se face pe DN2D Focşani – Târgu Secuiesc. Din localitatea Lepşa se merge pe DJ205F Lepşa-Soveja. Apoi se continuă pe drumul forestier de pe Valea Pârâului Lepşa.