De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o rezervaţie mixtă, ce păstrează urme ale faunei preistorice.
- Este în Reghiu, Județ Vrancea
- Unitate geografică: Carpaţii de Curbură
- Altitudine: 400 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Pădurea Reghiu – Scruntaru este o rezervaţie atipică, ce prezintă un relief spectaculos format în urma mişcărilor tectonice…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: parțial, echipament montan adecvat
Pădurea Reghiu – Scruntaru o găsim în partea estică a Subcarpaților de Curbură, întinzându-se de o parte şi de alta a râului Milcov, la confluența acestuia cu valea Reghiului. Rezervaţia se află în comuna cu acelaşi nume din partea central-nordică a județului Vrancea şi este străbătută de drumul județean care leagă satul Adreiașu de Jos de Şindrilari.
Limitele rezervaţiei sunt reprezentate astfel: pentru prima arie: la nord de baza versantului care se termină în albia pârâului Reghiu; la est – din albia pârâului Reghiu, până aproape de localitatea Valea Milcovului; la sud – culmea secundară ce porneşte din vestul comunei Valea Milcovului; la vest – urmăreşte afluentul pârâului Reghiu, până la confluenţă. Cealaltă parte a rezervaţiei se situează între limitele: la nord – de la confluenţa Reghiului cu Milcovul, pe baza abruptului, la marginea localităţii, până în albia pârâului Milcov; la est – între albia Milcovului, prin Poarta Diavolului şi prin Dealul Chiceram până la izvorul pârâului Vâlcea; la sud – pârâul Vâlnea, de la izvor până la vărsarea în Milcov şi la vest – valea Milcovului, până la confluenţa cu pârâul Reghiu.
În 1973, rezervaţia Pădurea Reghiu – Scruntaru a fost înfiinţată datorită speciilor identificate aici. Apoi, a fost declarată în Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate) rezervaţie de tip geologic, floristic, paleontologic și peisagistic. Aria protejată are o suprafață de 95,70 hectare şi este compusă din văile din ambele părţi ale Milcovului, care prezintă abrupturi săpate în calcare, marne, argile, gresii. Acestea conţin foarte multă faună fosilă atribuită perioadei Sarmațianului (miocenul târziu).
Relieful rezervaţiei are o deosebită importanţă ştiinţifică, are straturi de orientare diferită, alcătuite din roci diferite, erodate diferenţiat. Aspectul versanţilor este unul ruiniform, puternic fragmentat de pârâuri, văi înguste şi adânci. Cea mai spectaculoasă vale este cea din punctul numit Poarta Diavolului, unde straturile verticale de gresie sunt modelate de apă.
Datorită modelării puternice făcută de mişcarea celor două falii, a cutremurelor frecvente, nu numai că au determinat forme de microrelief spectaculoase, cu deosebită valoare estetică şi ştiinţifică, dar au scos la suprafaţă şi resturi de fosile nevertebrate şi mamifere din Miocen.
Din 2007, rezervaţia naturală Pădurea Reghiu – Scruntaru este sit Natura 2000 pentru menţinerea stării de conservare favorabilă a speciilor şi habitatelor de interes comunitar. Flora este foarte bogată, fiind compusă din mai multe specii cu elemente continentale, submediteraneene, pontice, europene, central-europene și euroasiatice. Printre exemplarele floristice rare, sunt întâlnite speciile pontice de saschiu (Vinca herbacea), gura lupului (Scutellaria alpina) sau Polygonatum latifolium, cunoscută sub denumirea populară de Pecetea lui Solomon.
Până în anul 2015, rezervaţia se află într-un proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională pentru management şi dezvoltare durabilă, dar şi pentru şi promovarea zonei.
Accesul la rezervaţie se face pe DJ205A Focşani-Odobeşti-Andreiaşu, care urmează albia pârâului Milcov, până în Reghiu sau Valea Milcovului.