De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o veche cetate medievală, care s-a păstrat în condiţii bune!
- Este în Orăştie, Județ Hunedoara
- Construit în sec XIV.
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Cetatea Orăştiei are o istorie ce datează încă din primul mileniu de după Hristos…
- Ctitor/Autor: localnicii
- Cod monument Istoric: HD-II-a-A-03376
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: parțial
Cetatea Orăştiei este localizată în centrul oraşului Orăştie. Aici s-au stabilit, în primul mileniu de după Hristos, migratorii maghiari. Mai târziu, au venit saşii. Oraşul a fost atestat documentar la 1224. Comunitatea care era atunci a început să-şi construiască o fortăreaţă în jurul bisericii ridicate în veacul al XlV-lea, biserica reformată de astăzi.
Fortăreaţa era foarte bine proiectată şi solidă, iar aici se retrăgeau localnicii oraşului cu ocazia invaziilor tătare şi, mai târziu, ale turcilor. Orăştie a devenit un obiectiv militar, iar după 1300, încep lucrările la incinta din piatră, care a fost întărită la jumătatea secolului al XIV-lea. În jur, exista un şanţ umplut cu apă. Tot în această perioadă se construieşte şi turnul de la intrare. Bastioanele au fost ridicate la începutul secolului al XV-lea. În acelaşi secol au existat numeroase invazii turceşti, care au distrus în repetate rânduri părţi ale cetăţii.
În 1544, Cetatea este amintită documentar, iar în 1572, principele Transilvaniei, Ştefan Bathori, dă dispoziţie pentru consolidarea ei. Aşa cum, în parte, se prezintă şi astăzi, cetatea avea în acea vreme zid de piatră şi cărămidă, avea o formă rectangulară, cu latura de est uşor semicirculară. Zidul întărit cu arcade, turnuri şi bastoane în exteriorul incintei. Potrivit documentelor, bastioanele aveau roluri diferite: într-unul se păstra praful de puşcă, altul era loc de tortură, altul avea cuptor de copt pâine, iar celelalte erau hambare pentru alimente sau magazii.
În vremuri, cetatea dispunea de porţi, prevăzute cu poduri, care se ridicau. Însă, după 1700, când s-a făcut ultima restaurare, localnicii au decis că nu mai e atât de necesară. Au astupat şanţul, loc în care şi-au ridicat case lipite de zidul cetăţii. Atunci şi-a pierdut rolul militar.
Astăzi, Cetatea are în interior două biserici, reformată şi luterană. Biserica din cetate fusese proiectata să semene cu Biserica Neagră din Braşov în dimensiuni. Avea iniţial un turn de 60 de metri înălţime, dar care s-a prăbuşit, în urma unui cutremur din 1839. A fost reconstruită în secolul al XIV-lea, în stil gotic, cu trei nave. După cutremur, a fost ridicat alt turn, mai mic. În 1936, a fost renovată, moment în care s-a micşorat înălţimea zidurilor şi interiorul a fost reamenajat. Biserica reformată calvină reprezintă cel mai vechi edificiu religios funcţional din Orăştie.
Următoarea biserică a fost ridicată de saşi, la 1820, după ce maghiarii nu i-au mai primit în vechea biserică. Biserica a fost ridicată după planul primpretorului evanghelic Daniel Ioseph Leonhard (1786 – 1853): de tip hală, cu o boltire în centru. Turnul a fost înălţat în 1842.
Astăzi, ambele lăcaşuri de cult reprezintă monumente istorice, culturale şi arhitecturale. Tot în cetate, turiştii pot vedea rotonda ecleziastică, ce este un ansamblu arheologic situat sub nivelul solului.
Vizitarea bisericii vechi se poate face în zilele de duminica sau sărbători ale cultului reformat, când se ţin slujbele.
În 1992, s-au întreprins cercetări arheologice în cetate. În afară de ce s-a conservat, specialiştii au mai descoperit un edificiu şi mai vechi: o rotondă (capelă circulară) mai veche decât bisericile, cu trei nivele. Se pare că aceasta are peste 1000 de ani vechime şi că era folosită doar de familiile nobiliare ale vremii. Alte descoperiri au fost: un cimitir săsesc, un donjon construit în secolele X-XI, elemente de fortificaţie distruse la invazia tătară din sec XIII. S-a descoperit şi un tezaur de 50 de monede medievale.
Deşi ultima restaurare a avut loc în 1992, autorităţile încearcă să includă cetatea într-un nou proiect, în care să includă in circuitul turistic şi casele medievale, care stau încuiate.
Acces: strada N. Bălcescu, Orăştie.