De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument reprezentativ al capitalei, închinat ostaşilor români căzuţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în lupta pentru libertatea şi independenţa ţării!
- Este în Bucureşti, Județ Bucureşti
- Construit în data de 17 august 1957
- Deschis turiștilor.
- Constructor/ Autor: Marius Butunoiu, Zoe Băicoianu, Ion Dămăceanu și Theodor N. Ionescu
- Cod monument Istoric: B-III-m-A-19982
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Monumentul eroii patriei este grup statuar impunător amplasat în faţa Academiei Militare, amintind de sacrificiile realizate de ostaşii români în lupta pentru independenţă şi libertate. Monumentul a fost inaugurat în data de 17 august 1957 şi a fost executat de un grup de sculptori români de la Studioul de Arte Plastice al Armatei, constituit din Marius Butunoiu, Zoe Băicoianu, Ion Dămăceanu şi Theodor N. Ionescu.
Monumentul este plasat pe un soclu de formă paralelipipedică, înalt de 6 m, care a fost realizat din beton armat şi placat cu marmură de Moneasa. Grupul statuar are o înălţime de 9 m şi reprezintă trei ostaşi: unul din infanterie, marină şi aviaţie. Infanteristul ţine în mâna dreaptă o ramură de stejar care simbolizează Victoria, fiind încadrat în dreapta şi stânga sa de aviatorul şi marinarul, îmbrăcaţi în ţinutele specifice.
În anul 1958, grupul statuar a fost turnat în bronz la Combinatul Fondului Plastic din Bucureşti, operaţie coordonată de specialistul Vasile V. Răşcanu.
Pe soclu se poate observa următorul text: „Slavă ostaşilor români moştenitori ai tradiţiilor eroice străbune, luptători neînfricaţi împotriva fascismului, pentru libertatea şi independenţa patriei.„
Două altoreliefuri de dimensiuni mari, realizate în piatră albă şi care înfăţişează momente principale din luptele purtate de ostaşii români în cel de-al doilea Război Mondial, mărginesc de-o parte şi de alta piedestalul pe care se află amplasat grupul statuar. Cele două altoreliefuri au o suprafaţă totală de 153 mp.
Date de contact: Bd. Eroilor Sanitari. sector 5, Bucureşti. |