De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o rezervaţie naturală interesantă, aflată într-o o staţiune balneoclimaterică.
- Este în Ocnele Mari, Județ Vâlcea
- Unitate geografică: Subcarpaţii Getici
- Altitudine: 440 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Cu condiții de campare
Râpa Evantai este o formaţiune geologică ce păstrează spectaculozitatea specifică rocilor de provenienţă vulcanică…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: oricând
Râpa Evantai sau Rezervația Ocnele Mari o găsim în Subcarpaţii Getici, în bazinul pârâului Sărata, în partea central-estică a județului Vâlcea. Se găseşte în oraşul cu acelaşi nume, care este, în acelaşi timp, şi staţiune balneoclimaterică. Rezervaţia se află la 360 – 440 metri altitudine, pe dealul Evantaiul, de formă circulară, care se situează în versantul drept al pârâului cu acelaşi nume.
Rezervaţia Ocnele Mari a fost înfiinţată în 1983 şi declarată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate). Se întinde pe o suprafaţă de 15 hectare.
Rezervatia constă într-o formaţiune geologică atipică, mai exact o râpă făcută din rocă de tuf dacitic şi trovanţi. Rezervaţia se află pe dealul cunoscut de localnici sub denumirea de Evantaiul, datorită aspectului pe care îl are şi al râului care trece pe la baza sa. Dacitul este o rocă magmatică, ce conţine 65% bioxid de siliciu şi se formează prin răcirea rapidă a magmei vâscoase care are o temperatură între 800 – 900 °C. Are o structură cristalină fină, de culoare cenușie albăstruie cu nuanțe până la brun.
Râpa are 80 de metri înălţime, are o formă dreptunghiulară şi conservă un microrelief spectaculos specific dezvoltării sale pe acest tip de roci. Dimensiunile râpei sunt de 200 de metri lungime şi 150 de metri lăţime. Rezervaţia este limitată din toate laturile de păduri.
Accesul la rezervaţie se face din drumul către Ocniţa. Se traverseaza pârâul Sărat şi se continuă pe drum până la Dealul Evantaiul. De aici, se merge pe valea pârâului Evantaiul aproximativ 100 de metri, până la Râpa Evantaiul.
Ocnele Mari este recunoscut încă din vremea romanilor în primul rând pentru sare, apoi pentru apele clorosodice și iodurate şi pentru nămolul sapropelic. Acestea au proprietăţi terapeutice si au fost cunoscute încă din trecut. În 1812, s-au deschis primele stabilimente de tratament . S-au folosit apele sărate dintr-o fostă gură de ocnă Balta Roșie, adâncă de 120 m. În prezent, staţiunea funcţionează vara, iar aici vin persoanele care vor să trateze reumatismul, afecțiunile ginecologice și afecțiuni ale sistemului osos la copii.
Staţiunea are şi o salină, amenajată la 225 de metri faţă de nivelul mării şi se întinde pe o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi.
Turiştii se mai pot bucura de baza de agrement modernizată, cu ştrand. Ştrandul are o adâncime foarte mare si mai este numit şi „Ştrandul fără fund”. Parcul turistic are o biserică, un muzeu, restaurant, magazine de suveniruri, baruri, un teren de fotbal, de baschet, de tenis, masă de biliard, locuri de joacă pentru copii.