De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument istoric ce se află pe Tâmpa.
- Este în Braşov, Județ Braşov
- Construit în sec XIV.
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Cetatea Brașovia a fost el mai important punct de apărare al oraşului, din evul mediu…
- Ctitor/Autor: localnicii
- Cod monument Istoric: BV-I-s-A-11259
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: parțial
Cetatea Brașovia sau Cetatea Brassovia o găsim pe vârful Masivului Tâmpa (960m). Cetatea a fost ridicată în sec. XIV-XV pentru refugiul locuitorilor oraşului. Cetatea a fost ridicată peste alte fortificaţii mai vechi, care datează din epoca fierului sau din evul mediu timpuriu.
Cetatea, construită după un plan foarte simplu, se întindea pe o suprafață de aproximativ 23.000 mp, avea ziduri înalte și groase de 1,70 până la 1,80 m, însă astăzi a rămas doar o ruină. Ridicată într-o zonă strategică, era imposibil de cucerit: două laturi abrupte, a treia fiind abruptă cu posibilități de fortificare, iar ultima era foarte bine fortificată. Nu se ştie exact anul în care a fost ridicată cetatea, însă este menţionată pentru prima dată în anul 1434.
Săpăturile arheologice au relevat configuraţia terenului, turnurile de apărare, cisterna şi capela Sf. Leonhardt. Incinta de piatră avea o formă triunghiulară, cu un mic bastion poligonal pe latura vestică și urme de încăperi pe latura de sud. Pe latura nordică a fost ridicat un zid gros de 80 de centimetri şi lung de 200 de metri, pornind din vârful Tâmpa spre vârful Tâmpa mică. La mijloc, zidul atingea drumul vechi, care traversa diagonal panta Tâmpei venind dinspre Curmătură. Aici, zidul avea patru deschideri de poartă, două mai late, de 116 cm și două mai înguste, de circa 100 cm.
Spre sud, localnici au ridicat un zid tot din vârful Tâmpei, da data aceasta mult, mai gros, de 1,80 m. Zidul cobora până la poteca ce venea din Valea Cetăţii, după care o cotea la vest, distanţă de 50 de metri, până la stânca de deasupra grotei de pe partea sudică a Tâmpei. La Şaua Tâmpei, zidul are lungimea de circa 150 m și grosimea de 1,80 m. Este adaptat la relief, mergând pe curba de nivel. Aici există poarta principală de intrare în cetate, fiind poziţionată a capătul unui drum săpat parţial în stâncă.
Săpăturile au început în 1933, de către Muzeul Săsesc al Țării Bârsei şi au continuat până în 1937. Atunci, Alfred Prox a cercetat cisterna: un diametru de 6,8 m a fost adâncită în stâncă până la 5 m. Aici s-a dat de un strat de apă, fiind ceva straniu pentru înălţimea muntelui.
Fortificaţiile, dar şi avantajul reliefului, au făcut din cetate cea mai sigură şi cea mai puternică din Transilvania și Europa, fapt confirmat de istorie, deoarece ea a fost ocupată numai prin tratate.
Trecutul cetăţii o ridică la rang de monument istoric. În anul 1395, înaintea declanșării războiului cu turcii, Mircea cel Bătrân ia decizia să-şi adăpostească familia în cetate. La 1421, cetatea devine loc de refugiu pentru localnici, în faţa oastei sultanului Murad al II-lea. Dar fortificaţia este dată ca zălog turcilor. Mai târziu, Iancu de Hunedoara îi ajută pe braşoveni să-şi recupereze cetatea.
Ani mai târziu, în 1447, poposind la Brașov, guvernatorul Ioan de Hunedoara a văzut dificultățile survenite în apărarea și întreținerea cetăţii. Era prea mare şi devenise un pericol din cauza instabilităţii. Şi cum oraşul era deja înconjurat de ziduri, el a dat ordin justificat să fie demolată. Din pietrele zidurilor, el a dat ordin să fie utilizate la fortificarea zidurilor orașului din vale.
În 1455, cetatea a fost demolată, însă a rămas intactă capela cetăți cu hramul Sf. Leonhard. Dar şi aceasta era ameninţată de prăbuşire în orice moment. Atunci, arhiepiscopul de Strigoniu a încuviinţat demolarea și a capelei, hotărând ca în locul ei să fie ridicat un altar dedicat Sf. Leonhard în Biserica Neagră. În 1712, pe vârful Tâmpa a fost construită o capelă catolică, iar muntele s-a numit un timp Kapellenberg.
În 1896, aici a fost construit monumentul mileniului, dinamitat în 1916. Pe ruinele sale a fost amenajat punct de belvedere în 1966. Apoi, în 1970, la amenajarea telefericului şi restaurantului Panoramic, s-a făcut un nou drum de acces, demolându-se o parte din bastionul porții principale, care încă mai stătea în picioare.
Astăzi, cetatea poate fi văzută atât de localnici, cât şi de turişti, aşa cum arăta ea odată. Cum legislaţia de mediu nu permite reconstruirea eu, Tâmpa fiind o rezervaţie naturală, s-a găsit soluţia creării unei machete. Macheta este realizată la scara 1:100 şi prezintă construcţia în integralitatea ei, inclusiv cu construcţiile interioare ale căror ruine nu sunt vizibile.
Pentru vizitarea ruinelor, turiştii au o cale de acces amenajată şi pot obţine informaţii suplimentare inclusiv prin intermediul ghidurilor audio. În jurul cisternei a fost amplasat un gard de protecţie din lemn pentru protecţia vestigiilor şi pentru evitarea accidentelor.
Acces: Din Braşov, cu Telecabina până pe Tâmpa sau urcând pe jos.