De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este unul dintre cele mai importante obiective din Transilvania!
- Este la 3 km de satul Liteni, Județ Cluj
- Construit în sec. al XIII-lea
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Ctitor/Autor:
- Cod monument Istoric: CJ-I-m-A-07090.01
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: în orice anotimp
Situată pe o stâncă, deasupra Văii Iara, cetatea Liteni se înalţă impunătoare, amintind de vremurile demult apuse. Cetatea Liteni, cunoscută şi sub numele de Cetatea Lita, este o cetate medievală care, în anul 2010, a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din judeţul Cluj. Este situată la 3 km de satul sud-vest de satul Liteni, aproximativ 30 de km sud-vest de municipiul Cluj Napoca şi la tot atâţia km de municipiul Turda.
Astăzi ajunsă o ruină, cetatea a fost atestată documentar în anul 1324, sub numele de „Castrum Leta”. În anul 1405, se ştie că împăratul Zsigmond Luxemburgi (1368-1437), fiul împăratului Carol al IV-lea și al Elisabetei de Pomerania, a dăruit cetatea oraşului Cluj, iar moşiile cetăţii le-a împărţit ulterior între Jakcs Janos, Vana (un judecător) şi Laszlo (voievod de Beiuş).
După moartea lui Zsigmond Luxemburgi, cetatea ajunge în posesia mai multor persoane: Losonczi Dezsö, iar după anul 1441, Herepei Márk. În anul 1456, Ioan de Hunedoara, dăruieşte cetatea unei verişoare de-a lui Pongracz Janos (Csolnokosi Klara). După stingerea familiei acesteia, cetatea va continua să-şi schimbe proprietarii, de la Perenyi Orsolya, Corvin Janos, Balassa Ferenc la Artanhazi Bornemissza Boldizsar etc..
În data de 12 februarie 1562, în urma unui asediu, magaziile de pulbere din subteranele cetăţii explodează, fapt ce duce la agravarea serioasă a cetăţii, însă în anul 1569, ruinele cetăţii şi pădurile aferente din vecinătate au fost dăruite lui Geczy Janos, care s-a ocupat de restaurarea cetăţii, descendenţii săi locuind aici timp de un secol, până în a doua jumătate a sec. al XVII-lea.
În jurul numelui Geczy sunt ţesute o serie de legende, Cetatea Liteni, fiind cunoscută şi sub numele de Cetatea Geczy, nume ce cu siguranţă provine din perioada în care cetatea a fost în proprietatea acestuia.
Din păcate, nu se cunosc informaţii precise în legătură cu motivele pentru care cetatea a fost abandonată, însă se presupune că s-ar fi petrecut în timpul luptelor Curuţilor, conduşi de Francisc Rákóczi al II-lea, la începutul secolului al XVIII-lea. Curuţi era numele dat în Ungaria şi Transilvania cetelor de răsculaţi conduse de Gheorghe Doja (1514), pentru ca apoi să fie folosit pentru participanţii de diferite etnii la lupta antihabsburgică, condusă de Francisc Rákóczi al II-lea.
Pe Harta Iosefină a Transilvaniei din 1769-1773 (Sectio 094), cetatea figura sub numele de „Altes Schloß”, adică „Vechiul Castel”. Cetatea era împărţită în cetatea de jos, care includea turnul şi poarta de acces pe dedesubt, şi cetatea de sus, care, de asemenea are un turn de observaţie, un puţ, câteva camere şi un bastion semicircular, cu creneluri şi găuri pentru puşti.
În prezent, cetatea este în ruine şi năpădită de ierburi, însă oferă o panoramă frumoasă a zonei, iar în apropiere se poate practica alpinism, escaladă, cicloturism şi drumeţii.
Date de contact: 30 km sud-vest de municipiul Cluj-Napoca, la aprox. 30 km nord-vest de municipiul Turda, pe drumul dintre Luna de Sus şi Buru. |