De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este printre puţinele peşteri electrificate din ţară.
- Este în Şuncuiuş, Județ Bihor
- Unitate geografică: Munţii Piatra Craiului
- Altitudine 307 m
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Peştera Ungurului se deschide printr-un portal impunător, iar înauntru se aseamănă cu un muzeu…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: ghid
Peştera Ungurului, sau Peştera UnguruMare, se găseşte în versantul stâng al Crişului Repede, în Munţi Piatra Craiului, în curbura pe care o formează formată între localitățile Bălnaca (amonte) și Şuncuiuș (aval).
Pentru a ajunge la peşteră, turiştii trebuie să tracă râul pe un pod pe cabluri, o experienţă inedită pentru fiecare. Apoi, peştera se deschide printr-o intrare imensă, de aproximativ 20 de metri înălţime şi 30 lăţime. Galeria de la intrare continuă aproape drept pe o distanţă de 150 de metri. Galeria variază cu secțiuni între 33 – 5 m lățime și 25 – 15 m înălțime. În continuare, galeria o coteşte spre stânga, unde se găseşte izvorul pârâului care o străbate. Din această parte a peşterii lipsesc ramificaţiile semnificative, iar capătul ei se află la cam 300 de metri distanţă. Lungimea totală a peşterii este de 544 metri şi prezintă o diferenţă de nivel de 40 de metri faţă de intrare.
Izvorul care străbate peştera este alb ca laptele, culoare dată de mineralele existente.
Din punct de vedere geologic, peştera s-a dezvoltat în calcare cretacice şi este legată genetic de peştera alăturată, Peştera de la Hodoaba, de 253 de metri.
Peştera este amenajată şi electrificată de către Federaţia Română de Speologie cu sprijinul Uniunii Europene, pe o distanţă de 200 de metri. Plimbarea prin galeria principală seamănă mai mult cu una la muzeu, un muzeu neconvenţional, deoarece cercetările arheologice au scos la iveală urme ale omului încă din neolitic, care au fost expuse. De-a lungul galeriei sunt amenajate vitrine, cu exponate relevante activităţii antropice care a existat în această peşteră. Aici se pot admira artefacte arheologice şi fosile: obiecte de ceramică, silex, bronz, unelte din neolitic şi din epoca bronzului – lame, aşchii de debitaj, fragmente de lame, dălţi. Au fost întâlnite sanctuare şi labirint, dar şi elemente făcute din os care foloseau la perforarea cheilor sau pentru cusut. Un obiect deosebit găsit aici este o mărgea de chihlimbar, de provenienţă balcanică. Majoritatea descoperirilor datează din mileniul al VI i.e.n. Aici a fost descoperit un mineral nou, crisitul, care a fost descris aici pentru prima dată în lume. Pentru oamenii preistorici, galeria reprezentă un adăpost spațios cu lumină naturală.
Mai mult, Galeria Podoabelor expune un muzeu natural, cu numeroase forme cristaline, decorate cu ţepi şi lame, pereţii fiind împodobiţi de reţeaua albă de ochiuri mărunte, aşezate pe fondul roşu-albastru.
În urma cercetărilor făcute în peşteră, s-a descoperit şi o importantă colonie de lilieci.
Peştera Ungurului se vizitează cu ghid, iar la intrare primiţi cască de protecţie. Atenţie, localnicii ştiu peştera sub numele de Peştera de la Bolhac.
Preț intrare |
Orar de vizită |
2 RON | |
Acces: Peştera este accesibilă de pe DN1 (E 60) pe ruta dintre Oradea şi Cluj. Înainte de tunelul feroviar dintre localităţile Bălanca şi Şuncuiuş, se ramifică un drum forestier, ce urcă pe malul Crişului Repede, până la peşteră. |
|
|