De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o peşteră interesantă şi accesibilă.
- Este în Şuncuiuş, Județ Bihor
- Unitate geografică: Munţii Pădurea Craiului
- Altitudine 575 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Peştera Bătrânului este o peşteră-labirint mică, ce face parte din complexul de peşteri de pe Valea Crişului…
- Trasee amenajate: nu
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: echipament speologic: scară speologică de 10 m, pitoane, îmbrăcăminte de protecţie şi mijloace de iluminare.
Peştera Bătrânului este localizată pe platoului carstic Zece Hotare, în Imaşul Bătrânului, la extremitatea dinspre aval a unei văi oarbe (Valea Peştireului), în versantul nord-estic al Dealului Crucii (724 m). Peştera se află la o altitudine de 575 metri, are o lungime de 1,6 km şi o denivelare de 78 de metri.
Prima exploatare a peşterii a fost făcută în 1905 de către J. Czaran. Peştera a fost menţionată mai târziu şi în studiile lui Emil Racoviţă din 1929. Peştera a devenit interesantă pentru lumea speologiei, aşa că s-au întreprins multe investigaţii, publicate, pe rând, în studiile mai multor oameni de ştiinţă.
Peştera Bătrânului a fost formată în calcarele cretacice şi are o dezvoltare primară pe anumite sectoare, în regim freatic. Apoi, există porţiuni în care dezvoltarea este complexă, iar în final, există chiar un sector cu o curgere de apă, sector temporar activ. Galeria Uscată, cum a fost denumită, a fost modelată de apele de infiltraţie la nivelul platoului dolinar în care se înscrie, în timp ce Galeria cu Apă a fost modelată de apele din Valea Peştireului care, după ce o străbat, reapar la suprafaţă prin Peştera de la Vadu-Crişului.
Peştera se caracterizează printr-o intrare dreptunghiulară cu dimensiunile de 18 x 10 metri. Orientarea ei este spre sud-vest. Este alcătuită din două galerii principale: una temporar-activă, prin care se drenează apele din valea amintită, şi alta, uscată (fosilă), bogată în formaţiuni stalagmitice. Galeria cu Apă este singura cale de acces în subteran şi este formată la început, dintr-o galerie îngustă cu praguri şi două cascade: una de şase metri şi una de cinci metri. Ea mai conţine un labirint de galerii suspendate şi câteva strâmtori lustruite de ape. Se continuă cu un culoar spaţios, drept, descendent, cu pietre şi aluviuni pe jos. Acest culoar pătrunde în Sala Confluenţei, unde se intersectează cu Galeria Uscată. Mai departe, Galeria cu Apă se îngustează treptat, devine descendentă şi se închide printr-un sifon.
Pentru a continua explorarea, din Sala Confluenţei se escaladează un perete de cinci metri, apoi se intră într-o galerie superioară, fosilă, cu multe speleoteme, gururi şi strâmtori, după care se coboară la cursul de apă ieşit din Sifonul I. Ajunşi în galeria destul de spaţioasă, care sfârşeşte prin alt sifon impenetrabil, trebuie să urcăm mai departe pe o galerie, ascendentă, fosilă, a cărei intrare se găseşte la aproximativ şapte metri în amonte de primul sifon. Pentru a ajunge aici, se străbate un tronson de galerie foarte strâmt, de 0,5 x 0,3 metri, după care se ajunge la cursul de apă abia ieşit din Sifonul II. În continuare, cursul de apă merge pe o galerie foarte joasă, explorată pe 300-400 m, după care devine impenetrabilă.
Galeria Uscată se accede din Sala Confluenţei, spre vest. Este formată la început dintr-un vast cavernament fosil, ce adăposteşte câteva săli de mari dimensiuni, între care una este de 35 m lăţime şi 10 m înălţime şi alta de 45 x 19 m şi un complex labirintic, axat pe o galerie temporar-activă puternic ascendentă, ce se desfăşoară spre intrarea în peşteră, unde se termină cu un horn de 4,5 metri.
Peştera este dezvoltată deci pe mai multe nivele, iar Complexul Superior, pe o lungime totală de cca. 500 m, este foarte frumos concreţionat.
Biospeologic, peştera se remarcă prin elemente troglofile şi prin reprezentanţi, troglobionţi, ai coleopterelor (Duvalius şi Pholeuon).
Vizitarea peşterii este recomandată turiştilor experimentaţi, dotaţi cu echipament speologic: scară speologică de 10 m, pitoane, îmbrăcăminte de protecţie şi mijloace de iluminare.
Accesul la peşteră se poate face pe traseul marcat ce porneşte din Şuncuiuş. Acesta are o lungime de 8 km ce pot fi străbătuţi în trei ore şi jumătate. Traseul poate fi practicat tot timpul anului.