De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument reprezentativ al Capitalei şi, totodată, în istoria ţării.
- Este în Bucureşti
- Construit în 1993
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Constructor/ Autor: sculptorul Teodor Zamfirescu
- Condiții de vizitare: oricând
Monumentul Eroilor Artileriști din București a fost realizat cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înființarea acestei arme. La intersecţia bulevardelor Eroilor cu Eroilor Sanitari, în mica piaţă ce se află acolo, găsim un monument înalt, închinat Eroilor Artileriști. Monumentul a fost înălțat la inițiativa Comandamentului Artileriei, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la înființarea acestei arme și inaugurat în 10 noiembrie 1993, de Ziua Artileriei Române. A fost realizat de sculptorul Teodor Zamfirescu, din cadrul Studioului de Arte Plastice al Armatei.
Monumentul, realizat din bronz, reprezintă un tun stilizat cu țeava ridicată spre cer la un unghi de 90 de grade. Capodopera este ridicată pe un soclu din beton, placat cu travertin. Totul se află pe o platformă circulară, cu diametrul de circa 12 metri, pe care mai sunt aşezate patru proiectile sferice din metal. În fața monumentului sunt amplasate două tunuri, replici ale unor piese de artilerie din timpul domniei lui Petru Cercel. Pe soclu se afla inscripția: „Artileriștilor României”.
Până la evenimentele din decembrie 1989, pe acel loc s-a aflat statuia monumentală Dr. Petru Groza. În 3 martie 1990, macaragiul Gheorghe Gavrilescu a venit din proprie inițiativă în Piața Scânteii, cu automacaraua pe care o avea în primire, și a dat jos de pe soclu statuia de șapte metri din bronz a lui Vladimir Ilici Lenin ( revoluționar rus care a condus partidul bolșevic, primul premier al Uniunii Sovietice și fondatorul ideologiei cunoscute sub numele de leninism), apoi a dat jos și statuia lui Petru Groza ( avocat și om politic român interbelic și de după al Doilea Război Mondial, prim-ministru în primele guverne comuniste al României, între 1945 și 1952. A fost Președinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române, funcție asimilată celei de șef al statului, în perioada 2 iunie 1952 – 7 ianuarie 1958), din fața Facultății de Medicină „Carol Davila”. Ambele statui au fost duse în parcul de lângă Palatul Mogoșoaia, unde sunt şi astăzi. Macaragiul Gheorghe Gavrilescu, care fusese una din victimele represiunilor în urma revoltei de la Brașov din 1987, s-a sinucis patru ani mai târziu, pe 22 februarie 1994, spânzurându-se datorită neîncrederii în noile structuri ale statului și dezamăgirii provocate de clasa politică românească.
Ulterior, aici a fost amplasat Monumentul Artileriei. Datorită aspectului neobișnuit al monumentului, la momentul inaugurării sale cu mult fast, bucureştenii nu au fost mulţumiţi, numind atunci monumentul în fel şi chip.
Adresa: Bd. Eroii Sanitari cu Bd. Eroilor, Bucureşti, judeţ Bucureşti.