De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un muzeu complet şi reprezentativ al oraşului.
- Este în Drobeta Turnu Severin, Județ Mehedinţi
- Inaugurat în 1972
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Muzeul Regiunii Porţile de Fier este un muzeu bătrân aflat pe malul Dunării, într-un oraş relativ tânăr…
- Cod monument Istoric: MH-II-m-B-10187
- Condiții de vizitare: în timpul programului
Muzeul Regiunii Porţile de Fier este găzduit într-o clădire declarată monument istoric, care se află pe terasa Dunării. Muzeul invocă inclusiv preistoria, deoarece aceasta a fost o zonă strategică, locuită din cele mai vechi timpuri.
Istoria muzeului începe odată cu publicarea cărţii „Muzeul Severinului”, de către autorul V. Dimitrescu, în 1881. În lucrare el prezenta monumentele descoperite în jud. Mehedinţi, cât şi antichităţile descoperite întâmplător sau prin cercetări sistematice, pe care autorităţile locale le strânseseră într-un singur loc. În 1912, prof. Al. Bărcăcilă înfiinţează „Muzeul Istoric al Liceului Traian”, care mai târziu este mutat în clădirea construită lângă castrul roman, ridicată special pentru găzduirea unui muzeu. După 1945, muzeul îşi dezvoltă activitatea şi importanţa, iar numele îi este schimbat în Muzeul Regiunii Porţilor de Fier. Reorganizat şi îmbogăţit, s-a deschis în forma actuală la 15 mai 1972. Are două secţii: istorie şi ştiinţele naturii. Cea mai atractivă parte a muzeului este acvariul de la parter, în care sunt prezentate specii de peşti dunăreni. În timp, au fost deschise secţiile de etnografie şi de artă, în 1982.
Drobeta Turnu Severin poate fi considerat un muzeu în aer liber, aici fiind descoperite construcţii importante. Parte din piesele de la muzeu provin de aici: castrul roman Drobeta, podul construit de Apollodor din Damasc la ordinul împăratului Traian, termele romane, fortificaţia poligonală din sec. XIII d. Chr., biserica mitropoliei Severinului.
Muzeul Regiunii Porţile de Fier îşi etalează cele peste 4.000 de piese în 16 săli. Muzeul este împărţit pe secţii, iar în expoziţiile din săli sunt ordonate cronologic, începând cu epoca paleolitică, până la jumătatea secolului al XX-lea. Expoziţiile se desfăşoară pe trei nivele.
Pa parter găsim Secţiunea Acvariului (desfăşurată într-o singură sala), la primul etaj: Secţiunea Ştintele Naturii (ce dispune de 4 săli) şi Secţiunea Etnografie (desfasurata într-o singură sală), iar la al treilea etaj este Secţiunea Arheologie – Istorie (în 9 sali).
Secţia de Istorie-Arheologie prezintă preistoria, civilizaţie geto-dacică, războaiele daco-romane, monumentele antice de la Drobeta, dar şi cucerirea Daciei de către romani. Dacia va fi transformată în provincie romană, iar Drobeta va fi primul castru de piatră ridicat de cuceritori în provincia Dacia romană. Castrul apăra pe malul de nord al Dunării podul pe care l-a construit Apollodor din Damasc. Lângă castru se află instalaţia de băi romane, cea mai mare construcţie de acest fel din Dacia romană.
Expoziţia continuă cu prezentarea Drobetei antice, în secolele II-III. Este expusă viaţa spirituală, cu statuete din bronz şi marmură ale zeităţilor romane şi ale Orientului antic ajunse în Dacia. De un loc aparte de bucură reprezentările cultului „Cavalerilor danubieni” sau „Cavalerului trac”.
Expoziţia de istorie medievală ocupă un loc important, aici fiind prezentare migraţiile, religia, formarea poporului şi a limbii române şi formarea statelor feudale româneşti. Este prezentat rolul Ţării Severinului, Banatului de Severin şi Cetăţii Severinului în lupta antiotomană, de independenţă şi unitate statală sec. XIII-XVII.
Epoca modernă începe de la revoluţia din 1821 condusă de Tudor Vladimirescu. Aici sunt prezentate marile evenimente istorice: Revoluţia de la 1821; Revoluţia de la 1848; Fondarea oraşului modern Turnu Severin (22 aprilie 1833); Învăţământul în Mehedinţi în sec. al XIX-lea: dascăli, manuale, şcoli; Unirea Principatelor Române- 24 ianuarie 1859; Domnia lui Carol I de Hohenzollern Sigmaringen în România – 1866-1914; Proclamarea României regat; Războiul de independenţă; Primul război mondial (Războiul reîntregirii neamului); Ocupaţia germană la Turnu Severin; Lupta de rezistenţă a maselor.
Arta feudală românească este un alt punct al expoziţiei, cu obiecte din arta bisericească, podoabe, prezentarea mănăstirilor ce au răspândit cultura.
Ajunşi în epoca contemporană (1919-1945), ni se prezintă Mehedinţiul din punctul de vedere al dezvoltării economice, vieţii politice, vieţii culturale.
Secţiunea Ştiinţele Naturii atrage prin diversitatea ei. Bineînţeles, această diversitate se datorează în primul rând cadrului natural. Aici, turişii pot afla condiţiile fizice şi geografice ale Defileului Porţile de Fier, care este flora şi fauna terestră a Defileului – condiţionată de complexitatea substratului geologic. Flora şi fauna sunt unicate la nivel european.
Flora este reprezentată de singura populaţie de pin negru de Banat din defileu. Fauna se defineşte prin speciile de vipera cu corn, broasca ţestoasă de uscat, codalb, lăstunul de stâncă, ciocănitoarea neagră sau negraica, potârnichea de stâncă şi şarpele de sadină, lupi, mistreţi.
Expoziţia Ştiinţele naturii se încheie cu câteva aspecte legate de cosmogonie, apariţia vieţii pe Pământ, dovezi din domeniul paleontologiei, originea şi evoluţia omului.
Secţia de Etnografie şi Artă populară este o expoziţie bogată şi bine documentată, care se axează pe câteva idei tematice. Prima, omul şi habitatul, prezintă spaţiul de locuit: tipuri de aşezări rurale din Mehedinţi, gospodăria (curtea şi acareturile), locuinţa, interiorul. Comunitatea om-natură prezintă ocupaţiile din mediul rural (agricultura, păstoritul, pescuitul, albinăritul, dulgheritul, şindrilăritul, olăritul, prelucratul fibrelor vegetale şi animale). Portul popular impresionează prin aspectele legate de ceremonialul de nuntă.
Secţiunea expoziţională „Amintiri din Ada- Kaleh” prezintă amatorilor aspecte de civilizaţie orientală a izolatului turco-otman ce a existat pe Insula Ada- Kaleh, azi inundată de apele lacului de acumulare al barajului Hidrocentralei Porţile de Fier.
Preț intrare |
Orar de vizită |
adulţi 4 lei copii 2 lei taxa foto: 10 lei taxa video: 30 lei |
Marţi-Duminică: 9:00-16:00
|
Date de contact: Adresa: Str. Independenţei, nr. 2, Drobeta, judeţ Mehedinţi. |
|
|