De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este punctul de atracţie al oraşului, fiind veche de 800 de ani.
- Este în Deva, Județ Hunedoara
- Construit în secolul XI
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Cetatea Deva este una dintre cele mai importante cetăţi ale Transilvaniei, având rol de apărare…
- Cod monument Istoric: HD-II-a-A-03216
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare:oricând
Cetatea romanică a Devei se află pe dealul vulcanic din NV oraşului, la o altitudine de 371 metri. Se pare ca cetatea a fost ridicată pe urmele unei fortificaţii daco romane. Zona a fost intens locuită şi folosită datroită poziţiei sale strategice, la îngustarea Văii Mureşului şi intrarea lui în defileul dintre Munţii Poiana Ruscă şi Apuseni.
Încă din primii ani ai secolului al XI-lea, după înfrângerea de către unguri a ducelui Ahtum din Cetatea Morisena, u fost descoperite urme de edificare. Apoi, o altă etapă de construcţie a avut loc în timpul regelui maghiar Geza II (1141-1161), când au sosit primii colonialişti germani în Ardeal.
Însă, se pare că cetatea a fost ridicată aşa cum a dăinuit peste ani în jurul anului 1250 în timpul regelui Bela IV, după năvălirea tătarilor din 1241. Cetatea a avut rol de apărare împotriva tătarilor şi a reprezentat un refugiu pentru nobilii vremii în faţa răscoalelor, dar a fost şi închisoare şi garnizoana, a asigurat protecţia călătorilor şi a comercianţilor.
Prima atestare scrisă a cetăţii datează de la 1269, unde era scrisă sub numele de „Castrum Deva”. Începând cu 1307, cetatea a devenit reşedinţă voievodală, iar în secolele XIV-XV a fost district militar. Din 1453, Iancu de Hunedoara a transformat-o în castel nobiliar, devenind una dintre cele mai puternice cetăţi ale regiunii Transilvaniei.
Deva a cunoscut şi declinul în timpul năvălirilor otomane din anii 1550, 1552, şi 1557, fiind cucerită şi ocupată în 1557 de sultanul Soliman cel Mare, care a predat-o reginei Isabela a Ungariei şi fiului sau Ioan Sigismund. A fost transformată în închisoare, aici fiind întemniţaţi umanistul David Ferencz (fondatorul bisericii unitariene) şi Moise Secuiul, conducătorul nobilimii tansilvănene ostile puterii imperiale. În celula în care a fost întemniţat David Ferencz a fost amplasată în anul 1948 o placă comemorativă.
În 1607, dieta Transilvaniei a declarat cetatea proprietate perpetuă a Voievodului Transilvaniei. În secolul al XVII-lea, fortificaţia intră în posesia Casei de Habsburg, iar în 1713 noul guvernator, Johann Steinville începe lucrări de transformare a cetăţii într-o fortificaţie bastionară, cuprinzând şi terenul de la bazele cetăţii. Apoi, în anul 1784, în timpul răscoalei lui Horea, stăpânii cetății au opus rezistență atacurilor iobagilor și minerilor din Munții Apuseni.
O ultima fază de restaurare s-a produs loc la începutul secolului al XVIII-lea. Însă Cetatea Deva a fost definitiv distrusă în timpul revoluţiei din 1848-1849, când s-a produs o explozie în magazia cu praf de pușcă a fortăreței, când aici mai era un singur soldat.
Cercetările arheologice au dus la descoperirea obiectelor din vremuri străvechi, din neolitic şi epoca bronzului. În trecut exista şi un tunel de comunicare între cetate şi Castelul Magna Curia aflat sub deal, însă actualmente acest tunel este surpat.
Primăria Deva are în plan restaurarea Cetăţii. Mai mult, a facilitat accesul către obiectiv prin instalarea unei telecabine, în anul 2003, ce duce turiştii în vârful dealului. Telecabina funcţionează tot timpul anului, iar o cursă durează două minute şi jumătate.
Accesul se poate face şi pe jos, pornind din parcul oraşului. De aici exista alei amenajate prevăzute cu marcaje turistice ce duc, într-o pantă domoală, spre prima poarta a incintei Cetăţii Deva. Drumul este frumos şi se poate admira tor oraşul.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Cetate: gratuit
Telecabină: |
Cetate: oricând
Telecabină: |
Date de contact: Din Parcul cebtral (pe jos)/ Din Strada Stadionului (telecabina). |
|
|