De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este una dintre cele şase fortificaţii dacice din Munţii Orăştiei şi este parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO.
- Este în Băniţa, Județ Hunedoara
- Construit în sec I î.Hr.
- Altitudine: 904 metri
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Cetatea Băniţa datează din timpul lui Burebista şi a fost refăcută sub regele Decebal, apoi distrusă în timpul războaielor daco-romane…
- Ctitor/Autor: dacii
- Cod monument Istoric: HD-I-s-B-03156
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: acces foarte dificil
Cetatea Băniţa se află în punctul de la Piatra Cetăţii. Numită şi Cetatea de pe Dealul Bolii, se află la limita de V a bazinului văii Jiului, la 904 metri altitudine. Era o cetate dacică fortificată în scop militar, cu ziduri de incintă, turnuri, platforme de luptă, val de apărare. Avea rol de a bloca accesul spre Sarmizegetusa Regia, dinspre sud.
Construită în sec.I î.C. – 106 d.C, cuprindea în interior un turn de veghe şi locuire, care înlesnea o observație satisfăcătoare a zonei. Au fost descoperite două ziduri, în stil murus dacicus, de mari dimensiuni.
Cetatea de la Băniţa diferă faţă de celelalte, având lăţimea zidurilor de apărare mai mică, nu depăşeşte 2 m. Zidul de apărare era construit din blocuri de piatră fasonată. De asemenea, ea a fost adaptată ingenios la forma de relief, fiind înconjurată de ziduri de piatră doar pe laturile de nord şi sud, cele de est şi vest fiind apărate de pantele abrupte ale terenului.
Cetatea a fost descoperită în perioada 1961 – 1962, când a avut loc singura cercetare referitoare la acest obiectiv de mare importanţă istorica. Nu a fost descoperită înainte deoarece este situată pe o stâncă abruptă şi izolată, cu o pantă de 250-300 de metri. Accesul era aproape imposibil şi doar din partea de nord se putea accede la ea. Acolo, la intrare, era o poartă şi o scară imensă cu lungimea de 45 de metri. Datorită acestul fapt, această cetate este una dintre cele mai spectaculoase construcţii dacice.
Mai mult, de pe drum, nu se observă, părând doar o stâncă. Cu un asemenea amplasament, construcţia oferea siguranţă. Sistemele de luptă au fost amplasate în trepte, pentru a se adapta reliefului abrupt. În interiorul cetăţii a existat şi un canal care drena apa pluvială
Cetatea avea trei terase amenajate şi întărite cu ziduri de piatră. Aici s-au descoperit urmele unui sanctuar dacic cu romburi de piatră, temelii ale unor construcţii de lemn, un turn de veghe construit din chirpici şi lemn, o platformă de luptă, iar ca obiecte, ceramică dacică de diferite tipuri, unelte de fier, fibule de metal, vârfuri de săgeţi, brăţară de argint, greutăţi pentru războiul de ţesut, prâsnele de lut, pietre de râşniţă, tipare de lut pentru turnat obiecte de metal, creuzet şi altele.
Cetatea este apropiată de trecerea din Carpaţi spre Pasul Vâlcan şi Merişor. Cu tot amplasamentul şi sistemele de fortificaţii, romanii au reuşit să o distrugă, facilitându-şi accesul spre Sarmizegetusa Regia.
Cetatea Băniţa este la 4 km est de centrul comunei Băniţa. Accesul este extrem de dificil, doar dinspre calea ferată Simeria – Petroşani, aproape impracticabil pentru un necunoscător. Punctul de plecare: de pe E79, Petroşani – Haţeg, există un indicator.