De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un loc cu un peisaj natural deosebit, care creează un adevărat spectacol pentru cei care se aventurează în explorarea cheilor.
- Este în Crivadia, Județ Hunedoara
- Unitate geografică: Munţii Şureanu
- Altitudine: 788 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
- Trasee amenajate: nu
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: vara, echipament adecvat
Cheile Crivadiei sunt cunoscute încă de pe vremea dacilor, când aceştia le foloseau ca o barieră naturală în calea invadatorilor. Rezervaţia Naturală Cheile Crivadiei este o arie protejată de interes național, situată pe raza Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina. Sunt localizate în vecinătatea satului Crivadia, în imediata apropiere a monumentului feudal Turnul Crivadiei. Sunt sculptate la 788 de metri altitudine, în partea sud-vestică a dealului Runcu, în Munţii Şureanu. Au o lungime de peste un kilometru.
Rezervaţia a fost înfiinţată în 1979 şi declarată prin Legea 5/2000. Are o suprafaţă de zece ha și se remarcă prin frumusețea peisajului spectaculos, dar și prin flora bogată și variată, conservată până în prezent. Tot aici se întâlnesc numeroase elemente dacice şi daco-balcanice, conservate la adăpostul abruptului cheilor, pe substrat calcaros.
Spectacolul cheilor este definit, în primul rând, de înălţimea pereţilor verticali, care variază între 70 şi 100 de metri, dar şi distanţa dintre ei, care creează pe alocuri spaţii înguste de numai 1,5-2 metri. Marmitele (scobituri formate prin eroziune în albia râului) au adâncimi de peste 1,5 metri în jumătatea superioară a defileului şi nu există posibilitatea de a se forma poteci pe care să poţi trece. Aici, vei descoperi procesul de colmatare (umplerea) și decolmatare (golirea) alternativă a marmitelor.
Ca să vizitezi cheile, trebuie să mergi pe cursul râului, variantă care nu te scuteşte de efort. Este recomandat să faci asta în lunile secetoase de vară, când râul nu depăşeşte debitul unui pârâiaş. Odată intrat în chei, nu te poţi abate de la traseu, nu există poteci de oclolire sau posibilitatea de a urca pe pereţii verticali.
De pe viaductul care traversează cheile, la capătul inferior (DN 66), se observă confluenţa cu pârâul Jgheabului (Munceilor), care şi el şi-a săpat chei greu accesibile în aval de Gaura Oanei. În versanţii acestora se găsesc peşteri.
Situate pe DN 66 Petroşani-Haţeg, la cca. 17 km. faţă de ieşirea din Petroşani, Cheile Crivadiei sunt accesibile doar pe jos. Ele sunt vizibile de pe viaductul ce traversează valea Crivadiei, imediat după supratraversarea căii ferate Petroşani-Haţeg, către dreapta în sensul nostru de mers.
Din zona cheilor şi a localităţii Crivadia se poate ajunge la Turnul Crivadia (potecă), la Cheile Băniţei, la peştera Gaura Oanei, prin localitatea Petros – pe drumuri forestiere la Grădiştea de Munte (Sarmizegetusa Reggia) şi la cetatea dacică Feţele Albe. La distanţe mai mari, spre Haţeg, se poate ajunge la „Autostrada Apelor” (lacurile de acumulare Plopi, Sântămăria Orlea, Păclişa, Râu de Mori) şi mai departe la Brazi, barajul Gura Apelor sau staţiunea Râuşor, iar spre est se poate ieşi prin Petroşani, pe drumul spre Transalpina, la Obârşia Lotrului.