De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că o zonă pitorească, care adăposteşte o plantă unică în lume, şi anume Pietrosia levitomentosa
- Este la 20 km în aval de Vatra Dornei, Județ Suceava
- Tip rezervaţie: geologică / morfologică / chei.
- Altitudine: minimă 740 m la bază la nivelul apei Bistriței, maximă 1768 m la nivelul interfluviului Pietrosului Bistriței
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare; condiţii de cazare în cabana Zugreni
Cheile Zugrenilor se află în apropiere de Vatra Dornei, în partea de nord a Munţilor Bistriţei, într-un loc în care râul Bistriţa şi-a creat drum între Masivul Giumalău şi Pietrosul Bistriţei…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: deschis în orice anotimp; echipament de munte obligatoriu
Este o arie protejată de interes naţional, care corespunde categoriei IV IUCN, situată la o altitudine minimă de 740 m la nivelul apei Bistriței şi maximă de 1768 m la nivelul interfluviului Pietrosului Bistriţei.
Se întinde pe o suprafaţă de 314 ha şi adăposteşte o vegetaţie de stâncă, precum floarea de colţ, care se află la cea mai joasă altitudine din Moldova, clopoţelul albastru, garofiţa, clopoţelul comun, valeriana grecească, vulturica de Pojorâta etc.. Vegetaţia de arbuşti este reprezentată de merişor şi afin.
De asemenea, aici se găseşte şi o plantă unică în lume, şi anume Pietrosia levitomentosa. Rezervaţia se află sub îngrijirea Direcției Silvice Suceava, şi în prezent se află într-o stare foarte buna stare de conservare. Rezervaţia impresionează prin sălbăticia stâncilor, ce au forme ciudate „sculptate” în timp de vânt, şi care poartă nume precum Colţul Acrii, Grindul Puşcatei, Piatra lui Osman, Stânca Coifului etc.
În ceea ce priveşte fauna, se găsesc specii de peşti (lostriţă, păstrăv, mreană, clean, scobar), amfibieni şi reptile (tritonul carpatic, broasca roşie de munte), păsări (acvila de munte, acvila ţipătoare mare, ciocănitoarea neagră, cocoşul de munte) şi mamifere (liliacul comun, ursul brun, cerbul roşcat, veveriţa roşcată şi jderul de copac).
Se poate observa cum apele Bistriţei formează în cuprinsul cheilor, numeroase vârtejuri, repezişuri şi ochiuri de apă, iar la ieşire, formează mici plaje, în urma depunerii de cantităţi mai mari de aluviuni. Pe malul drept al râului, s-a format pe abruptul unui perete al muntelui Bogolin, o frumoasă cascadă în trepte.
În cadrul rezervaţiei se pot practica diverse sporturi, precum pescuitul, tiroliana în chei, rafting pe râul Bistriţa, iar iarna escaladă pe gheaţă. De asemenea, în zona cheilor, sunt amenajate spaţii pentru picnic.
Dacă doriţi să rămâneţi peste noapte în zonă, o unitate de cazare foarte renumită printre turişti este cabana Zugreni, situată pe o insulă înconjurată de râul Bistriţa. Este şi un punct de pornire de trasee turistice spre Rarău-Giumalău şi Munţii Bistriţa.
Date de contact: între localitățile Sunători și Chiril pe DN17B, la 20 km în aval de orașul Vatra Dornei, între acesta și Poiana Largului. |