De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un lăcaş situat pe vârful Muntelui Mic, unde simţi că te afli mai aproape de Dumnezeu.
- Este în satul Borlova, judeţ Caras-Severin
- Construit în an
- Poartă Hramul „Sf. Prooroc Ilie”
- Deschis turiștilor
Schitul Sf. Ilie se află pe Muntele Mic, într-un cadru de vis, care atrage din mari depărtari pasionaţii de sporturi albe.
- Cod monument Istoric:
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare:
- Sărbătoare anuală: 20 iulie
Schitul este construit pe o fundaţie din piatră şi un soclu de 1,5 m, din bârne din lemn. Pe interior, pereţii sunt tencuiţi şi pictaţi, până la înălţimea de 1,3 m. pereţii sunt căptuşiţi cu placaj gros.
Pictura interioară a fost realizată de doamna pictor Elvira Dăscăleascu din Bucureşti, cu ajutorul soţul acesteia, sub îngrijirea Prea Sfinţitului Dr. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului.
Biserica este împărţită în altar, naos şi pronaos. Doi stâlpi puternici delimitează naosul de pronaos, şi, de asemenea, mai susţin şi arcadele turlei.
În pronaos se află lăviţe din scândură şi placaj gros, unde credincioşii se pot odihni. Pictura interioară a fost realizată de doamna pictor Elvira Dăscăleascu din Bucureşti, cu ajutorul soţul acesteia, sub îngrijirea Prea Sfinţitului Dr. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului.
Turla bisericii este foarte înaltă, concepută după modelul bisericilor de lemn din Maramureş şi Munţii Apuseni, pentru a împiedica depozitarea zăpezii pe acoperiş. Este acoperită cu şindrilă, la fel şi acoperişul. Catapeteasma este din lemn de stejar sculptat de Ştefan Cajo (1910-1998), sculptorul român care a realizat peste 46 de biserici din ţară, şi a cărui lucrare monumentală o reprezintă Catedrala mitropolitană din Timişoara, la care a lucrat patru ani şi jumătate. Pictura de pe catapeteasmă este realizată de pictorul Simion Bacala.
Bisericuţa a fost sfinţită în data de 1 mai 1940 de P.S. Vasile Lazarescu, Episcopul Caransebesului (1984-1969), care din 1947 va deveni arhiepiscop şi mitropolit al Banatului. De-a lungul timpului, Schitul a mai trecut prin câteva renovări şi a fost sfinţit din nou în data de 20 iulie 1980 de către P.S. Timotei Lugojanul, episcop vicar la Arhiepiscopia Timisoarei.
În perioada comunistă s-a ridicat în apropierea Schitului o clădire cu cinci chilii, bucătărie şi trapeză pentru nevoitorii schitului, însă în prezent este folosită ca sediu de Salvamontul din Caransebeş. Începând cu 1 iulie 1991, s-a reluat viaţa monahală. Începând cu anul 2006, Schitul Sf. Ilie a devenit un loc de pelerinaj pentru credincioşii din zona Caransebeşului şi Timişoarei, care în data de 20 iulie, de Sfântul Ilie, se adună în număr destul de mare şi se deplasează în procesiune de la schit până la cota 1600 m, unde se oficiază Sfânta Liturghie.
Crucea metalică de pe Muntele Mic este unul dintre cele mai cunoscute monumente din Banat, fiind ridicată în memoria grănicerilor bănăţeni.
Acces rutier: D.L. Caransebeş – Borlova – Staţiunea Muntele Mic
Acces feroviar: Caransebeş. De asemenea, se poate ajunge şi cu telescaunul de la Borlova.
Date de contact: sat Borlova, staţiunea Muntele Mic, judeţ Caras-Severin, nr tel. 0745.488.243. |