De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument istoric ridicat în scopul de a fi o reşedinţă voievodală.
- Este în Tătăreştii de Sus, Județ Teleorman
- Construit în secolul XVII
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Ansamblul a fost ridicat de Bălăceanu, care era pretendent la tronul Ţării Româneşti…
- Ctitor/Autor: familia Bălăceanu
- Cod monument Istoric: TR-II-m-A-14268
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: parțial
Ansamblul de la Tătăreştii de Sus, Balaci, a fost ridicat în secolul al XVII-lea de către familia boierilor Bălăceanu, care era contemporană cu Brâncoveanu. Constantin Bălăceanu era ginerele lui Şerban Cantacuzino şi aspira la tronul Ţării Româneşti, aşa tocmai de aceea a decis că are nevoie de o reşedinţă voievodală. În acele vremuri, o bună parte a judeţului Teleorman, mai exact partea de nord, era sub conducerea boierilor Bălăceanu.
Construcţia a început în 1684, însă nu a fost niciodată pe deplin terminată şi a fost lăsată în paragină. În ultimii ani ai secolului al XVIII-lea, sora lui Hrizea Bălăceanu, Zoiţa şi cu soţul ei, Anghelache Amiras, au făcut ultimele modificări fortăreţei.
Ansamblul se găseşte în locul numit „La Ziduri” şi ocupă o suprafaţă de 5.400 metri pătraţi. E formată din două incinte: una mare, unde se afla curtea boierească, întărită, ce avea locuinţe şi anexe şi o incintă mică, în care se găsea biserica paraclis, devenită atunci biserica de mir a satului, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.
Astăzi au mai rămas zidurile în ruină. Se mai pot vedea incinta mică a complexului şi biserica, din care au rămas fragmente de coloane, grinzi, contraforturi şi lespezi. Biserica a fost făcută pe plan dreptunghiular, cu absida altarului poligonală şi decroşată. Turla ei octogonală, masivă, domină peisajul satului. Tot aici mai pot fi observate urme ale picturii în frescă. Pe partea cealaltă a străzii, se află rămăşiţele pivniţelor casei boiereşti, astăzi scoase la suprafaţă. Conacul era despărţit printr-un alt zid de incinta bisericii de pe domeniu.
În planurile autorităţilor se pare că există înfiinţarea unei mănăstiri în cadrul acestui ansamblu medieval, pentru a-l conserva.
Acest ansamblu nu este singura urmă lăsată de familia boierească. Inclusiv numele comunei Balaci se trage de la numele lor. Mai există în satul Baldovineşti o biserică, ce se pare că a fost ctitorită tot de ei.
Accesul la ansamblu se realizează dinspre Piteşti sau dinspre Alexandria, aflându-se la intersecţia drumurilor DJ 504 cu DJ 679E. De la Alexandria sunt 57 de kilometri spre nord, iar de la Piteşti sunt 63, spre sud. Ruinele sunt în centrul satului, uşor recognoscibile, deoarece se păstrează zidurile înalte de 7-8 metri şi bastioanele de colţuri. Complexul este îngrădit, dar se poate intra pe poarta principală, pe sub turn.