De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este una dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii medievale româneşti şi cea mai veche ctitorie voievodală din Ţara Românească!
- Este în Curtea de Argeş, Județ Argeş
- Construit în sec. al XIV-lea
- Ctitor: Basarab I Întemeietorul
- Poartă Hramul „Sfântul Nicolae”
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Dacă ajungeţi în Curtea de Argeş, nu trebuie să rataţi Biserica Domnească „Sfântul Nicolae”, care impresionează prin picturile murale interioare, valoroase, precum şi prin armonia proporţiilor…
- Cod monument Istoric: AG-II-m-A-13647
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare:
- Sărbătoare anuală: 6 decembrie
Construcţia Bisericii Domneşti a început în timpul domniei lui Basarab I Întemeietorul (1310-1352), în 1340 şi a fost terminată în anul 1352, în timpul domniei fiului acestuia, Nicolae Alexandru (sau Alexandru I) domn al Tării Româneşti între anii 1352-1364. A fost sfinţită în 1352, însă nu se ştie sigur dacă a fost în timpul sau după moartea domnitorului Basarab I Întemeietorul.
Biserica poartă amprenta stilului arhitectural bizantin, cu un plan ce aparţine tipului „cruce greacă înscrisă” şi care se încheie cu trei apside la răsărit. Ancadramentele ferestrelor sunt din piatră sculptată şi datează din sec. al XVII-lea, când biserica a trecut printr-un proces de renovare.
Interiorul bisericii este împărţit în trei încăperi: pronaos mic (2,80 m), naos mare (11,80×12,40m) şi altar, care este format dintr-o absidă mare, situată central şi încadrată cu două absidiole. Şi interiorul naosului este împărţit în trei compartimente lungi de patru stâlpi postaţi în mijloc, dispuşi pe o formă pătrată, după cum urmează: una mediană largă şi două laterale, mai înguste, fiecare prelungită cu câte o absidă spre răsărit.
Ctitoria Basarabilor de la Curtea de Arges e de dimensiuni mari: dreptunghiul în care se înscrie conturul exterior al planului său are 14,55×23,50 m, iar înălţimea, măsurată la vârful acoperişului turlei, atinge 23,00 m. Picturile murale interioare sunt originare, păstrându-se într-o stare bună, fiind realizate în perioada 1364-1366.
În cadrul Muzeului Orăşenesc pot fi admirate piese de ceramică medievală care au fost descoperite în perimetrul Curţii Domneşti, precum şi podoabe, monede, piese de artă populară etc.
De asemenea, se numără şi printre primele necropole ale Basarabilor, iar conform specialiştilor, aici au fost înmormântaţi Vladislav I, fratele său Radu I (Radu Negru), tatăul lui Mircea cel Bătrân şi Dan I, fratele vitreg al acestuia din urmă. În urma săpăturilor arheologice din anul 1920 făcute de istoricul Virgil Drăghiceanu, au fost descoperite trei morminte voievodale, care au fost atribuite celor trei Basarabi, însă încă există dispute în această privinţă.
Biserica se află pe lista indicativă UNESCO.
Date de contact: Curtea de Argeș, judeţ Argeș. |