De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este una dintre cele mai vechi clădiri din oraş, care adăposteşte Muzeul Etnografic Suceava.
- Este în Suceava, Județ Suceava
- Construit la mijlocul sec. al XVII-lea
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Hanul Domnesc din Suceava a fost construit la mijlocul sec. al XVII-lea pe locul unei clădiri mai vechi, şi poartă amprenta stilului arhitectural medieval. Are două nivele, ridicate în perioade diferite şi pivniţe…
- Constructor/ Autor:
- Cod monument Istoric: SV-II-m-B-05476
- Condiții de vizitare: conform orarului de vizită
Rolul acestei clădiri era de a adăposti oaspeţi de seamă, negustori de renume, călători sau dregători. În anul 1775, Imperiul Habsburgic anexează nordul Moldovei, iar Hanul Domnesc este transformat într-o casă de vânătoare pentru membri familiei austriece şi i se mai adaugă încă un etaj cu patru camere, la care se ajungea de pe o scară exterioară.
După instaurarea regimului comunist în România, clădirea devine proprietatea statului, foştii proprietari primind o despăgubire. Între anii 1964-1967, clădirea trece printr-un proces de restaurare, fiind adusă la forma sa originară. În acest sens, s-au restaurat şi elementele de arhitectură interioară de la parter, iar cuptorul din bucătăria hanului a fost ridicat în stilul moldovenesc. S-au păstrat grinzile din stejar ale plafoanelor celor două etaje.
Parterul are ziduri groase din piatră şi un gang central prin care se pătrunde în patru încăperi. Tot prin acest gang se ajunge şi în pivniţă, care are tavane boltite.
Şi camerele au tavane boltite, ferestre supraînălţate de arcuri semicirculare, pardoseli de cărămide şi intrări cu portale în arc semicircular.
Începând din data de 28 iunie 1968, Hanul Domnesc va adăposti Secţia de Etnografie şi Artă Populară a Muzeului Judeţean Suceava. În anul 1982, a fost organizată o expoziţie permanentă, care şi-a dorit readune sub acelaşi acoperiş exponate din şase zone etnografice ale judeţului: Suceava, Fălticeni, Humor, Rădăuţi, Câmpulung şi bazinul Dornelor. Ulterior, a devenit sediul Muzeului Etnografic al Bucovinei.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Expoziţia permanentă Adulţi: 6 RON Taxă fotografiere: 5 RON / oră Taxă filmat neprofesionişti: 10 RON / oră Taxă filmat profesionişti: 50 RON / oră Ghidaj la cerere: 30 RON / oră Acces gratuit pentru lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeală, persoanele cu handicap fizic grav, copiii din centrele de plasament și veteranii de război. Spaţiile folosite pentru expoziţii şi manifestări culturale se pun la dispoziţie în mod gratuit. |
Aprilie – Octombrie:
marţi- duminică: 10:00 – 18:00 marți – duminică: 9:00 – 17:00 |
Date de contact: Strada Ciprian Porumbescu nr. 5, Suceava, judeţ Suceava. |