De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un muzeu unic în Europa, ce deţine cele mai valoroase 18 kilograme de aur din lume, valorând milioane de euro.
- Este în Brad, Județ Hunedoara
- Construit în 1912
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Muzeul Aurului din Brad se remarcă prin unicitate, vechime, dar şi spectaculozitatea şi diversitatea exponatelor de pe toate continentele lumii…
- Constructor/ Autor: geologul german Schumacher
- Condiții de vizitare: în timpul programului
Colecția mineralogică din Brad a fost fondată în urmă cu peste 100 de ani şi a devenit una dintre cele mai importante colecţii din lume. Astăzi, Muzeul Aurului deţine peste 2000 de exponate din ţări de pe toate continentele. Însă remarcabile, fiind deosebite, sunt exponatele din aurul din Munţii Metaliferi.
Muzeul a fost deschis cu ajutorul minerilor, care rămâneau şi ei adesea impresionaţi de ceea ce găseau în măruntaiele pământului nostru. Conceptul muzeului a aparţinut însă geologului german Schumacher
Deşi pare ascuns ca un adevărat tezaur, Muzeul Aurului a fost vizitat în timp de un număr mare de persoane: elevi, specialişti în geologie, curioşi, personalităţi culturale sau ştiinţifice. Cu toţii au rămas impresionaţi de valoarea şi diversitatea exponatelor: de la aur în pulbere fină, la lamele, dendrite, granule, până la bucăţi de aur brut, strălucitoare ca nişte lingouri. Circa 80 la sută dintre eşantioane provin din zona Brad – Ruda, Musariu, Valea Morii şi Brădişor, acestea fiind prezentate aşa cum au fost scoase din subteran.
Colecţia muzeului începe prin prezentarea unor obiecte arheologice descoperite în zona Brad – Crișcior care dovedesc existența omului în urmă cu 5000 de ani și a unei activități de extragere a aurului de 2000 de ani. Uneltelor și obiectelor vechi folosite la extragerea și prelucrarea minereului aurifer, specifice ultimelor două secole, li se alătură și imagini fotografice sugestive privind aceste activități. Pe parcursul vizitării sălilor, fiecare are ocazia să vadă aurul într-o ipostază inedită, aceea de minereu: fin dispersat, liber sau concrescent cu alte minerale, lamele, filamente, dendrite, granule și rarele combinații chimice naturale ale aurului cu telurul, între care silvanit și nagyagyt s-au identificat pentru prima dată în lume în zăcăminte din Munții Apuseni. Aici, mai poţi admira zăcămintele din zona Bradului, în forme spectaculoase, care sugerează vizitatorului plante, animale sau alte obiecte: frunze, flori, șarpe, cățel, aripi de pasăre, tun, harta României.
Muzeul Aurului are în patrimoniu o colecţie de mineralogie generală, cu peste 800 de exponate provenind din foarte multe țări, organizate pe criterii științifice: noțiuni generale despre minerale, geneza acestora, proprietăți fizice după care pot fi determinate, compoziție chimică: sulfuri metalifere, săruri halogenate, oxizi, săruri oxigenate (carbonați, sulfați, silicați, etc). Câteva dintre aceste minerale au fost identificate pentru prima oară în lume în zăcăminte din România.
Muzeul Aurului de la Brad se ridică la nivelul colecţiilor internaţionale. Aici există exponate care au o valoare de asigurare de 500.000 de euro piesa. Iar faimoasele şopârle de aici sunt evaluate la 3 milioane de dolari fiecare.
Muzeul a avut şi o perioadă mai neagră, când, în 2001, a fost vândut unei companii private, cu tot cu mină. Muzeul a fost declarat în faliment în 2007, apoi preluat de altă companie, care l-a introdus într-o campanie de alocare de fonduri. Clădirea a fost renovată, iar colecţia reorganizată. Muzeul a fost renovat timp de 5 ani și redeschis publicului în decembrie 2012. În plan, muzeul va intrat în circuitul turistic denumit ‘Drumul Aurului’: vizitarea Muzeului Aurului, deplasarea spre multe mine, acum închise, şi vizitarea unei galerii din perioada romană, unde exploatarea aurului se făcea în urmă cu peste 1.900 de ani.
Paradoxal, deşi sunt exponate unice, din aur nativ, piesele din colecţia Muzeului Aurului nu fac parte (încă) din patrimoniul naţional.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi -15 RON |
Zilnic: 09:00 – 17:00 |
Date de contact: str. Independenței 3, Brad, Hunedoara |
|
|