De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că o peşteră unicat în Europa de Est!
- Este la sud-est de satul Româneşti, Județ Timiş
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Peştera Româneşti, denumită şi Peștera Mare de la Fereșești sau Peștera cu Apă, este cea mai renumită peşteră din Munţii Poiana Ruscă…
- Cod monument Istoric: –
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Se află la sud-est de satul Româneşti, din judeţul Timiş, în versantul stâng al Văii Fărășești din munţii Poiana Ruscă, şi a devenit cunoscută în ţară şi peste hotare pentru concertele care se ţin aici.
Primele cercetări speologice sunt realizate în anul 1872 de către speologul T. Orthmayr şi au scos la iveală oase de urs de cavernă, obiecte de la o aşezare neolitică, precum un depozit de cereale, ceramică din cultura Tisa (I-II) şi Coţofeni, precum şi o vatră, care a fost reconstituită şi astăzi poate fi admirată la Muzeul Banatului din Timişoara, alături de resturile de urs din cavernă.
În anii 1990, peştera va intra în atenţia Institutului de Speologie „Emil Racoviţă” din Bucureşti, şi ulterior va fi explorată de clubul Speotimiş care va aduce contribuţii majore la cunoaşterea genezei peşterii.
În anii 1960, la sugestia soţilor Alexandrina şi Ştefan Negrea şi a lui Vasile Seşi, peştera va intra în atenţia Institutului de Speologie „Emil Racoviţă” din Bucureşti. Mai târziu, şi clubul Speotimiş va explora peştera şi întrega zonă carstică din versantul stâng al Văii Fărăşeşti, contribuind la cunoaşterea genezei peşterii.
Peştera are o intare lată de 9,5 m şi o înălţime de 2 m, permiţând luminii să intre pe o distanţă de 70 de m, după care este imperativ să ai o sursă de lumină artificială la dispoziţie.
Peştera încă se află în curs de explorare, în momentul de faţă fiind explorată pe o distanţă de 1450 m, din care sunt accesibile turiştilor 340 de m de galerii. Încă din cele mai vechi timpuri, peştera a fost folosită ca adăpost, în interiorul acesteia fiind găsite urme de locuire din perioada paleoliticului, mezoliticului şi neoliticului. Temperatura medie în peșteră este cuprinsă între 6 și 8 C, aşadar va trebui să vă îmbrăcaţi corespunzător.
Începând din anul 1984, Asociația Speologică Speotimiș organizează în Sala Concertelor din această peșteră o serie de concerte la care au participat nume sonore ca: Filarmonica Banatul, Ştefan Ruha, Kathleen Evans, Alexandra Guțu, Gabriel Croitoru, Corala „Sabin Drăgoi”, grupurile „Bega Blues Band”, „Survolaj”, ” Nightlosers”, „Cargo”, „Celelalte Cuvinte”, „Implant Pentru Refuz” și nu în ultimul rând „Zdob și zdub” care au adus în Peștera Românești un număr record de 2.000 de spectatori.
Sursa foto: http://www.speotimis.ro/
Preț intrare |
|
intrare liberă |
|
Căi de acces: Din Timișoara pe drumul E70 Timișoara – Lugoj, apoi pe DN 68A (spre Deva, prin Făget), până la Coșava. |