De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este cel mai valoros obiect de cultură şi arhitectură al oraşului Turda.
- Este in Turda, Județ Cluj
- Construit la sfârșitul sec. al XV-lea
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Palatul Princiar din Turda poartă amprenta stilului gotic şi adăposteşte în prezent Muzeul de Istorie…
- Constructor/ Autor:
- Cod monument Istoric: CJ-II-m-A-07794
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
A fost contruit iniţial pentru a servi Vămii Sării de la Turda, de unde şi unul din numele sub care este cunoscută clădirea, Cămara de Sare, însă de-a lungul timpului a avut mai multe destinaţii, printre altele şi ca reşedinţă pincipelui principelui Ardealului, Sigismund Bathory (1581-1597 şi 1599-1602), numărându-se printre reşedinţele preferate ale principilor Transilvaniei. Au mai fost cazate aici şi persoane care au participat la Dietele Transilvaniei, ultima dată fiind în anul 1799.
Palatul Princiar mai este cunoscut şi sub numele de Curia Casei Fiscului, Casa Fiscală, Casa Princiară, Casa Principilor, Palatul Voievodal, Conacul Princiar și Casa Bathory. Din clădirea iniţiala de la sfârşitul sec. al XV-lea şi începutul sec. al XVI-lea se mai păstrează câteva fragmente.
Clădirea a fost construită după anul 1560 şi este de formă pătrată, are parter şi etaj, iar în partea de nord o anexă fără etaj. Încă mai păstrează elemente ale stilului arhitectural gotic de la sfârşitul sec. al XV-lea. Până în jurul anului 1588, Palatul Princiar a trecut printr-un proces amplu de reconstrucţie, structura din prezent a clădirii datând din perioada aceea. Mai trece printr-o serie de reparaţii în anii 1818, 1886-1887 şi 1911. Stilul arhitectural gotic al clădirii se împleteşte cu elemente ale stilului Renaissance.
Faţada principală a clădirii are un portal de intrare care se prezintă sub forma unui arc frânt, deasupra căruia se află un balcon sprijinit pe console. De-o parte şi de alta a acestuia se află şi trei ferestre de formă dreptunghiulară, care prezintă în partea superioară cornişe şi frize de denticule. În ceea ce priveşte celelalte faţade, acestea sunt realizate într-un stil simplu, fără elemente decorative. Parterul are un tavan realizat din lemn şi sprijinit pe grinzi solide, în timp ce subsolul are bolţi semicilindrice din cărămidă.
În 1943 în această clădire a fost înființat Muzeul de Istorie, inaugurat în 1951 la inițiativa lui Augustin Rațiu, cu ajutorul istoricului Ioan I. Russu și al prof. Ion Țigărea.
Muzeul de Istorie cuprinde o colecție bogată de obiecte, în special din perioada romană. Materialele prezentate sunt numismatice, epigrafice și arheologice, ele constituind și obiectul de studiu al unor cercetători precum Hadrian Daicoviciu, Ioan I. Russu, Nicolae Vlassa ș.a.
Spre a evita degradarea în continuare și distrugerea prin vandalism a celor mai importante vestigii antice romane din lapidariul învecinat (în deosebi sarcofagele), în anul 2013 s-a luat hotărârea ca acestea să fie mutate definitiv în curtea Muzeului de Istorie. Aici vor fi restaurate de specialiști și etichetate, corespunzător normelor muzeale.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 6 RON
Pensionari, elevi, studenţi – 3 RON
|
Aprilie-Septembrie
Marţi-Vineri: 10:00-17:00
Sâmbătă-Duminică: 10:00-19:00
Luni: închis
Octombrie-Martie
Marţi-Duminică: 10:00 – 17:00
Luni: închis
|
Date de contact: str. B.P.Hașdeu nr.2, Turda, judeţ Cluj, nr telefon: 0264.311826. |