De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o rezervaţie naturală cu o floră bogată şi cu un peisaj excelent.
- Este în Ocna Şugatag, Județul Maramureş
- Unitate geografică: Munţii Gutâi
- Altitudine: 855 de metri
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Lacul Morărenilor sau Tăul Brebului s-a format natural, dezvoltând în jurul său o adevărată bogăţiile de pante şi animale…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: bocanci
Lacul Morărenilor, cunoscut de localnici sub denumirea de Tăul Brebului, este o rezervație naturală de tip floristic, faunistic şi peisagistic. Lacul îl găsim localizat în nordul Munţilor Gutâi, la o altitudine de 855 de metri, în satul Breb din Ocna Şugatag, în imediata apropiere a drumului național DN1F, care leagă municipiul Zalău de orașul Carei.
Lacul s-a format în urma unei alunecări de teren, are o formă aproape circulară, o suprafaţă de 0,45 ha şi o adâncime ce nu depăşeşte 20 de metri. Alimentarea lacului o asigură un pârâu cu debit constant şi de izvoare subterane, iar surplusul se scurge în pârâul Valea Mare, afluent al râului Mara. Lacul este poziţionat într-o zonă montană acoperită cu păduri, poieni şi pajiști. Flora este bogată, fiind constituită din arbori, arbuşti şi ierburi, cu specii de fag (Fagus sylvatica), salcie aurie (Salix aurita), ţăpuşica (Nardus stricta), aninul negru (Alnus glutinosa), aninul verde (Alnus viridis), aninul alb (Alnus incana), alun (Corylus avellana), soc negru (Sambucus nigra), trifoi de baltă (Menyanthes trifoliata), ţăpoşică (Nardus stricta) sau curechi de munte (Dryopteris cristata).
Şi fauna impresionează prin varietatea sa, fiind bine reprezentată de mai multe specii de păsări, reptile şi broaşte: sălămâzdra carpatică (Triturus montondoni), buhai de baltă cu burtă galbenă (Bombina variegata), broasca roşie de munte (Rana temporaria), şopârla de munte (Lacerta vivipara), vipera (Vipera berus), corcodelul mic (Podiceps ruficollis), corcodel cu gât negru (Podiceps nigricollis), raţă sălbatică mare (Anas platyrhynchos).
Rezervaţia naturală Lacul Morărenilor se întinde pe o suprafaţă de 20 de hectare, a fost înfiinţată în 1977 şi a fost declarată arie protejată protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr. 152, din 12 aprilie 2000, privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – arii protejate. Rezervaţia naturală se află în custodia Societăţii Ecologiste din Maramureş