De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un loc cu încărcătură spirituală.
- Este în Pipirig, Județ Neamţ
- Datare: 1655
- Poartă Hramul Nașterea Maicii Domnului
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Mănăstirea Sihăstria este situată în localitatea Pipirig, la 22 de km de Târgu Neamţ…
- Trasee amenajate: nu
- Sărbătoare anuală: 8 septembrie
Mănăstirea Sihăstria datează din anul 1655 şi a fost ctitorită de sihastrul Atanasie, ajutat de şapte ucenici de-ai lui. A fost cunoscută cu numele de „Sihăstria lui Atanasie” până în anul 1734, când această aşezare monahală de dimeniune mică ajunge în ruine, şi pe locul ei este ridicată o biserică nouă de către episcopul Ghedeon al Romanului, devenind dependentă de mănăstirile mai mari din apropiere, şi anume mănăstirile Neamţ şi Secu.
Mănăstirea Sihăstria a avut un trecut mai zbuciumat. În anul 1821 a fost incendiată de către turci şi renovată în anul 1824 cu ajutorul mitropolitului Veniamin Costachi, lucrare care a durat doi ani și care a constat în refacerea bisericii de piatră, a corpului de chilie din partea de sud, a turnului clopotniţă, a turnului porţii şi zidului de incintă.
În anul 1837, se construieşte un paraclis din lemn cu hramul Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana pentru a se ţine serviciul religios în timpul sezonului rece, precum şi încă două corpuri de chilii în partea de est şi de nord.
Din nefericire, în vara anului 1941, paraclisul de lemn este distrus în urma unui incendiu, precum şi o parte din chilii. În anul 1942 este ales Părintele Cleopa Ilie ca locţiitor al stareţului Ioanichie şi se ocupă de refacerea părţilor afectate ale mănăstirii.
Intrarea în biserică se face prin partea de vest. Biserica construită pe un plan triconic, cu o singură turlă ridicată deasupra naosului, are o lungime de 21,50 m, lăţime de 11 m şi înălţime de 20 m pe axul turlei.
Este împărţită în pridvor, pronaos, naos şi altar. Pridvorul actual a fost construit probabil în 1837 când au mai fost efectuate şi alte construcţii şi prezintă şase deschideri ample în ziduri pentru a pătrunde cât mai multă lumină. În anul 1988, au fost astupate cele două deschideri din partea de apus a pridvorului şi pictate pe ele două icoane în frescă: Naşterea Maicii Domnului, care este şi hramul mănăstirii şi Acoperământul Maicii Domnului.
Un arc transversal suspendat împarte pronaosul în două. Un detaliu rar întâlnit în stilul arhitectural moldovenesc se poate observa în prima parte a pronaosului, unde bolta a fost împărţită de un arc longitudinal în două calote sferice paralele, susţinute fiecare de câte patru arcuri. Pentru a nu tăia din spaţiul interiorului bisericii, pronaosul este separat de naos de un arc proeminent, şi nu printr-un perete prevăzut cu uşă.
Pictura de pe catapeteasmă impresioneaă în special prin icoana „Cina cea de taină”, unde apostolii stau aşezaţi la o masă obişnuită, cum se găseşte în casele ţărăneşti.
Turla este de formă cilindrică, iar la bază de formă octagonală. În interiorul acesteia se află un brâu de ocniţe, plasate oblic, în timp ce pe verticală douăsprezece coloane, care simbolizează pe cei doisprezece apostoli, sunt decorate cu capiteluri şi cornişă.
Mănăstirea Sihăstria adăposteşte icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost adusă aici la începutul secolului al XX-lea.
Date de contact: localitatea Pipirig, comuna Vânători, nr. telefon: 0233.251896, judeţ Neamţ. |