De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că o mică oază de linişte spirituală şi probabil cea mai veche biserică din Bucureşti!
- Este în Bucureşti, Județ Bucureşti
- Datare: inexactă
- Este închinată Sfinţilor Atanasie şi Chiril ai Alexandriei
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Biserica Bucur este o biserică de dimensiuni mici, situată pe strada Radu Vodă nr.33, între Piaţa Unirii şi Pasajul Mărăşeşti.
- Cod monument Istoric: B-II-m-A-19500
- Trasee amenajate: nu
- Sărbătoare anuală: 18 ianuarie
Pentru a ajunge la biserică, trebuie să urci 33 de trepte, număr care ne sugerează vârsta la care Mântuitorul a fost răstignit, a Înviat şi S-a ridicat la Ceruri. Pereţii exteriori ai bisericii sunt văruiţi în alb. Prezintă un pridvor în stilul prispelor întâlnite la casele ţărăneşti, cu arcade polilobate suţinute pe stâlpi de lemn. Pe icoana Sfântului Ioan Botezătorul din biserică se poate vedea anul în care a fost pictată catapeasma, anul 1705, precum şi semnătura pictorului.
Umătoarele îmbunătăţiri au fost realizate între anii 1909-1910, când au fost restaurate pridvorul, turla şi bolta. De asemenea, uşa şi ferestrele au fost prevăzute cu ancadramente din piatră sculptată. Între anii 1931-1938 biserica a mai fost supusă unor noi reparaţii.
Până în zilele noastre nu se cunoaşte cu exactitate anul construcţiei bisericii, astfel că de-a lungul timpului istoricii au propus diferite datări. Unii cercetători plasează biserica în sec. al- XVIII-lea, în timp ce alţii în sec. al XVII-lea, iar apoi fiind refăcută în sec. al XVIII-lea. Mai există şi ipoteza conform căreia ar fi fost ctitorită de domnitorul Mircea cel Bătrân, în sec. al XV-lea, mai exact în anul 1416.
Biserica a fost pentru prima dată menţionată cu numele de Bucur într-o hartă realizată între anii 1844-1846. Demult, Biserica Bucur s-a aflat pe acelaşi deal cu Mănăstirea Radu Vodă, dar la începutul sec. al XVIII-lea cele două locaşuri au fost separate de construcţia unei şosele.
Există un manuscris din anul 1761, conform căruia misionarul catolic Blasius Kleiner afirmă că numele orașului București provine de la numele unui cioban pe nume Bucur, care își păștea oile pe marginea râului Dâmbovița și care, ulterior, a ridicat o biserică.
În trecut, biserica Bucur și Mănăstirea Radu Vodă se aflau pe același deal, care a fost tăiat în două la mijlocul sec. al XVIII-lea, și astfel au ajuns să fie separate.
Date de contact: Strada Radu Vodă nr. 33, nr. telefon 0724506843, Bucureşti. |