De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că Palatul Culturii din Târgu Mureş este o piesă arhitecturală de o valoare şi o frumuseţe incontestabile.
- Este in Târgu Mureş, Județul Mureş
- Construit între anii 1911 – 1913
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
În centrul oraşului Târgu Mureş se află Palatul Culturii, o clădire care-ţi fură privirea datorită stilului său arhitectural şi accentelor decorative…
- Arhitecţi: Komor Marcell şi Jakab Dezső
- Cod monument Istoric: MS-II-m-A-15503
Palatul Culturii este o bijuterie arhitectonică, ridicată la iniţiativa lui Bernády György, fostul edil al oraşului Târgu Mureş, şi proiectată de arhitecţii Komor Marcell şi Jakab Dezső. Clădirea impunătoare se remarcă atât prin decoraţiunile exterioare, cât şi prin cele interioare. Edificiul este structurat pe cinci nivele: parterul, mezaninul şi trei etaje.
La exterior, la nivelul parterului şi al mezaninului se remarcă un bosaj rustic alcătuit din pietre de dimensiuni mari, cenuşii; la următorul nivel se evidenţiază o tencuială rugoasă, cărămizie, în timp ce la ultimul etaj se pot observa plăci pătrate din gresie cenuşiu-verzuie. Acoperişul are o formă ascuţită şi este alcătuit din ţigle smălţuite. Arcadele mari semicirculare şi ferestrele înguste vin să îndulcească aspectul masiv şi rectangular al palatului.
Ca elemente decorative de exterior se evidenţiază frontoanele cu reliefuri florale, altoreliefuri şi busturi din piatră, semnate de scultorul Kallós Ede. Nagy Sándor şi Roth Miksa au realizat mozaicul de proporţii din coronament, o operă de artă, ce lasă să se întrevadă viziunea decorativă secesionistă. Interiorul impresionează prin bogăţia de elemente decorative: picturi şi relief ornamentale şi figurale, vitralii, ornamente din bronz şi din sticlă; deosebită este Sala Oglinzilor, unde domină două grupuri a câte trei oglinzi de mari dimensiuni, având deasupra câte un panou pictat de Polya Tihor.
Cele 12 compoziţii în vitraliu, ce ocupă zidul dinspre stradă prezintă o importanţă deosebită recunoscută şi pe plan internaţional. Acestea urmau să reprezinte Europa la expoziţia de artă decorativă de la San Francisco, din anul 1914, dar, pe fondul izbucnirii Primului Război Mondial, doar schiţele lucrărilor au fost etalate şi premiate în timpul manifestării americane. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, vitraliile au fost depozitate în subsolul imobilului pentru a supravieţui atacurilor. Compoziţiile în vitraliu sunt operele artiştilor: Nagy Sándor, Thoraczkai-Wigond Ede, Muhits Sándor şi Roth Miksa.
Holul interior, delimitat de două oglinzi veneţiene, se întinde pe o lungime de 45 de metri şi este confecţionat din marmură de Carrara. Marea sală de spectacole ilustrează concepţia comunităţii „Wiener Werkstätte”, scena, plafonul, balcoanele, lojele fiind caracterizate de o armonie geometrică. Valoroasă este şi orga prevăzută cu 4.463 tuburi şi care păstrează 63 de registre ale unei colecţii de artă alcătuită din 83 de lucrări. O parte dintre lucrări au fost donate de Muzeul Naţional din Budapesta, iar o altă parte a fost achiziţionată de municipalitate.
Palatul Culturii din Târgu Mureş găzduieşte mai multe instituţii de cultură, ce merită vizitate fără nici o îndoială: Filarmonica de Stat, Biblioteca Judeţeană, Muzeul de Artă, Galeriile Uniunii Artiştilor Plastici şi Expoziţia permanentă a Muzeului de Istorie din localitate.
Date de contact: Strada George Enescu 2, Târgu Mureş, judeţul Mureş, Tel. 0040.265.267.629. |