De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un ansamblu monumental care a devenit o emblemă a oraşului Cluj-Napoca.
- Este în Cluj-Napoca, Județul Cluj
- Construit în 1902
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Ansamblul Matei Corvin este un monumemt istoric, care datează de la începutul secolului al XX-lea şi este amplasat în Piaţa Unirii…
- Ctitor/Autor: autorităţile ungare, artiştii János Fadrusz şi Lajos Pákey
- Cod monument Istoric: CJ-III-m-A-07819
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: oricând
Ansamblul monumental Matei Corvin a fost ridicat din decizia autorităţilor ungare, cu ocazia a 450 de ani de la naşterea sa şi a 400 de ani de la moartea sa. În 1894, într-o perioadă de declin a Imperiului Austro-Ungar, artiştii János Fadrusz şi Lajos Pákey, au făcut macheta statuii. Macheta a obţinut, în 1900, marele premiu al Expoziției Universale de la Paris.
Construcţia ansamblului din bronz a fost finanţată din subscripţii publice, iar costurile ridicate au întârziat inaugurarea. Apoi, complexul a fost adus cu trenul de la Budapesta şi amplasată pe soclul din beton ce reprezintă un bastion al zidului cetăţii Clujului.
Ansamblul este alcătuit din de cinci statui, în plan principal fiind regele Matei Corvin (Mathias Rex) pe cal şi pe cei patru generali ai săi: bătrânul conducător de oşti (Blasiu Magyar), guvernatorul Timişoarei (Pavel Chinezu), viceregele maghiar (Ştefan Zaploya) şi voievodul transilvan (Ştefan Bathory). Ei ţin în mână drapelele ale germanilor, turcilor, moldovenilor şi cehilor, capturate în bătăliile victorioase.
Statuia a fost dezvelită în 12 octombrie 1902 în piaţa Unirii, din centrul Clujului, sub numele de „Matias, rege al Ungariei”. Încă de atunci, monumentul a devenit un simbol al oraşului. Pentru a rămâne în istoria oraşului, artistul János Fadrusz i-a dat chipul său generalului Ştefan Báthory. Mai târziu, statuia a fost redenumită de către istoricul Daicoviciu, cu latinescul „Mathias Rex”.
Complexul are 12 metri înălţime şi ocupă o suprafaţă de 20 de metri pătraţi.
În 1919, au existat tensiuni şi conflicte, care au generat demersuri pentru înlăturarea monumentului, fiind considerat o emblemă a naţionalismului maghiar. Însă, istoricul Nicolae Iorga a intervenit pentru salvarea monumentului. El a evidenţiat originile româneşti ale lui Matei Corvin, amplasând totodată o plăcuţă trilingvă pe latura soclului, care, în 1940 a fost scoasă. Dar în 1992, primarul a decis ca citatul lui Nicolae Iorga să fie reamplasat pe soclu. Plăcuţa a fost înlocuită de-a lungul timpului, acum existând una ce face referire la confruntarea ungaro-moldoveană de la Baia, din 1467.
Grupul statuar a fost restaurat între 2010 şi 2011 de către ministerele culturii din România şi din Ungaria. Şi a fost dezvelită în 2 aprilie 2011, într-o ceremonie fastuoasă.
Matei Corvin s-a născut la Cluj-Napoca şi a fost cel de-al doilea fiu al lui Iancu de Hunedoara şi al Elisabetei Szilagy. El a devenit regele Ungariei în 1458, când a fost înscăunat la vârsta de 15 ani, dar încoronat în 1464. El a domnit până în 1490. El a ajuns cu armatele până în Viena, unde, in 1485, şi-a stabilit capitala regatului. El a contribuit şi la întreţinerea oraşului natal, acordându-le oamenilor privilegii economice şi construind sau întreţinând diverse biserici, dintre care cea mai importantă este Catedrala Sfântul Mihail, aflată în spatele statuii, fiind biserica în care a fost botezat.
Matei Corvin a fost foarte iubit de oamenii săi, iar moartea sa a generat un slogan: „A murit regele, a murit dreptatea!”
This entry was posted in Cetati si Castele