De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument istoric, aflat în patrimoniul naţional.
- Este în Poiana Botizii, Județul Maramureş
- Construit în 1825
- Poartă Hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Biserica din Lemn din Poiana Botizii a fost ridicată la 1825 din lemn de brad…
- Cod monument Istoric: MM-II-m-A-04515
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: îmbrăcăminte adecvată vizitării unui lăcaş de cult
- Sărbătoare anuală: Sărbătorirea hramului, pe data de 29 iunie
Biserica din Lemn din Poiana Botizii, comuna Băiuț, poartă hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Biserica a fost ridicată în acest sătuc tradiţional, împrejmuit de păduri. Cronicile arată că la început, în Poiana Botizii erau 23 de familii. Pe la 1735, numărul familiilor s-a mărit, ajungându-se la 35. Acestea, doar prin contribuţia lor, au înălţat bisericuţa din lemn de brad. Construcţia a suferit modificări de-a lungul timpului, iar din cauza adăugirilor, în special a tindei, turnul este acum situat în mijlocul acoperişului. Coiful a fost acoperit cu tablă.
Interiorul bisericii aduce a interior de casă maramureşană, fiind decorat cu ştergare şi alte elemente decorative specifice maramureşene. Pictura se păstrează bine şi trebuie observat că diferă de pictura specifică celorlalte biserici din lemn. Iconostasul a fost pictat direct pe perete, pe trei registre. Uşile împărăteşti frumos decorate, ies în evidenţă, deoarece au motivul ştiuleţilor de porumb, în locul motivului comun, al viţei de vie.
În timp, această biserică s-a dovedit a fi neîncăpătoare. Aşa că sătenii, împreună cu primăria, ridică o nouă biserică, ce va purta acelaşi hram, al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Binecuvântarea pentru înălţarea noului lăcaş de cult a fost acordată de către Înaltpresfinţitului Arhiepiscop Justinian al Maramureşului şi Sătmarului şi a PSale Justin, Arhiereu Vicar. Lucrările au început in anul 2010, piatra de temelie punându-se la 26 iunie 2011. În 2012, au fost demarate lucrările propriu zise. Biserica are o înălţime de 32 de metri, o lungime de 19 metri şi lăţimea de 9 metri.
Biserica se află în Patrimoniul Naţional şi pe noua listă a monumentelor istorice, sub codul MM-II-m-A-04515. Deşi pare că este în stare bună de conservare, biserica veche are nevoie de restaurări urgente.
Poiana Botizii este cunoscută şi datorită izvorului de apă minerală, unic în România, dar şi pentru renumita Peşteră cu Oase.