De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că Palatul Pogány din Păclişa, judeţul Hunedoara, este un obiectiv cu o arhitectură impresivă, înconjurat, ca nişte raze, de multe alte atracţii turistice.
- Este în Păclişa, Județul Hunedoara
- Construit în secolul al XIX-lea
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
La un moment dat, cum circuli prin localitatea Păclişa, atenţia îţi va fi captată de un imobil interesant, numit artistic: Palatul Pogány …
- Ctitor/Autor: Familia Pogány
- Cod monument Istoric: HD-II-m-A-03402.01
- Trasee amenajate: da
Zona Haţegului din judeţul Hunedoara este deosebit de pitorească. Printre obiectivele turistice pe care le poţi admira aici se numără localitatea Bretea Romană, Biserica Sântămăria Orlea, Biserica din Densus şi ruinele binecunoscutei cetăţi Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Oraşul Haţeg, în sine, oferă nenumărate atracţii şi este plin de monumente istorice, în timp ce rezervaţia de zimbri din apropiere (din Pădurea Slivuţ) este o destinaţie nemaipomenită mai ales pentru cei mici.
În apropierea oraşului Haţeg, mai exact în comuna Păclişa, se găseşte un alt obiectiv turistic remarcabil, şi anume Castelul Pogány. Palatul se află la o distanţă de aproximativ 15 km de Parcul Naţional Retezat şi la doar 6 kilometri de oraşul Haţeg. Imobilul datează din secolul al XIX-lea, a fost construit în stil baroc, apoi modificat prin adăugarea de elemente neogotice precum turnul prevăzut cu un parapet crenelat asemănător cu turnurile fortificaţiilor medievale.
Construcţia a fost proiectată cu două niveluri şi un număr de 22 de încăperi. În jurul clădirii se află un parc de aproape 19 hectare, iar acesta este străbătut de un pârâu şi de alei de-a lungul cărora te poţi plimba în voie, dar şi un heleşteu şi chiar terenuri de sport.
Iniţial, acest monument istoric a servit drept reşedinţă a familiei nobiliare Pogány, o familie transilvăneană de renume, avînd origini pe valea Mureşului. După cel de-al Doilea Război Mondial, armata rusă a ocupat castelul şi l-a transformat într-o cazarmă pentru soldaţi, lucru care a atras după sine şi o modificare a stilului arhitectural.
În timpul regimului comunist, palatul din Păclişa a fost folosit în diverse scopuri sociale, iar după 1989 aici a fost amenajat sediul Spitalului de Neuropsihiatrie Infantilă „Dr. V. Ilea”, castelul găzduind saloane pentru bolnavi şi sediile administrative ale instituţiei. Recent, statul a retrocedat Castelul Pogány moştenitorilor familiei transilvănene, stabiliţi în Aiud, care au accesat diverse fonduri pentru reabilitarea şi consolidarea construcţiei. Alte lucrări de restaurare au mai avut loc la începutul anilor nouăzeci.
Există mai multe modalităţi de a poposi în sat, iar căile de acces sunt atât rutiere, cât şi aeriene şi ferate. Un drum lesnicios este DN 68 Haţeg – Caransebeş, ce taie localitatea Păclişa, dar poţi ajunge în zonă şi călătorind cu trenul; un inconvenient ar fi că cea mai apropiată staţie CFR se află în localitatea Subcetate-Haţeg, fiindcă vechea cale ferată ce unea Haţegul de Caransebeş (prin pasul Poarta de Fier a Transilvaniei) şi care traversa, odată, localitatea nu mai este astăzi funcţionabilă. Aeroportul cel mai apropiat de localitate se află în Sibiu.
Dacă îţi faci griji pentru locul unde vei înopta în trecerea ta prin Păclişa, îţi spunem că aici există şi posibilitatea de a petrece o noapte sau mai multe în pensiunile din zonele Sarmizegetusa, Râu de Mori, Brazi, Haţeg şi Râuşor; aceasta din urmă va deveni, în curând, o staţiune dedicată mai ales sporturilor de iarnă, fiind situată chiar la intrarea în Parcul Naţional Retezat.
Date de contact: sat Păclişa, comuna Toteşti, judeţul Hunedoara |