De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că Ansamblul muzeal „Tropaeum Traiani” este un obiectiv turistic deosebit de controversat.
- Este în Adamclisi, Județul Constanţa
- Construit în secolul al II-lea d.Hr.
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Complexul muzeal „Tropaeum Traiani” este un ansamblu de obiective turistice de lângă localitatea Adamclisi din judeţul Constanţa…
- Ctitor/Autor: monumentul triumfal a fost dedicat împăratului Traian; conform altor păreri ar fi fost construit de către regele Burebista al dacilor. Cetatea Tropaeum Traiani a fost întemeiată de împăratul Traian
- Cod monument Istoric: cetatea Tropaeum Traiani – CT-I-m-A-02567.01, monumentul triumfal Tropaeum Traiani – CT-I-m-A-02567.05
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: în limitele programului
Conform variantei intens vehiculate, monumentul Tropaeum Traiani a fost ridicat în cinstea împăratului roman Traian, între anii 106 – 109 d.Hr., pentru a comemora victoria romanilor în războiul cu dacii din anul 102 d. Hr. Monumentul pe care îl vei găsi astăzi în apropierea comunei Adamclisi (pe drumul naţional Călăraşi-Constanţa) datează din anul 1977 şi respectă modelul ipotetic al monumentului ruinat.
În muzeul din interiorul construcţiei se află expuse bucăţi din piesa iniţială descoperite, printre altele, în timpul săpăturilor arheologice conduse în anul 1882 de către Grigore Tocilescu. În varianta reconstruită, monumentul este prevăzut cu un soclu de formă cilindrică, la bază fiind o serie de trepte circulare.
În partea superioară se află un trofeu cu două feţe, ce reprezintă o armură cu patru scuturi, iar la baza acestui trofeu se găsesc două grupuri statuare, ce înfăţişează, fiecare, imaginile unor prizonieri.
Monumentul şi trofeul măsoară împreună 40 de metri în înălţime, la fel ca diametrul bazei. De jur împrejurul monumentului sunt plasate 54 de metope din calcar de Deleni, ce înfăţişează – sub formă de basorelief – scene de război. Deasupra acestor plăci se remarcă o friză cu 26 de creneluri, sculptată, de asemenea, în basorelief.
Ansamblul reconstruit de către arheologi mai cuprindea şi un altar funerar, pe ai cărui pereţi erau notate numele soldaţilor romani căzuţi în bătălia de la Adamclisi, respectiv un mausoleu prevăzut cu trei ziduri concentrice, unde ar fi fost înmormântat comandantul armatei romane.
Extrem de interesantă este şi ipoteza conform căreia monumentul triumfal nu îi este dedicat lui Traian, iar scenele în basorelief nu ilustrează luptele romanilor cu dacii din anii 101 – 102, ci războiul dintre daci şi armatele unei populaţii din Orientul Apropiat. Printre elementele care susţin această supoziţie se numără şi înscripţiile geometrice de pe plăcile de piatră, ce ar reprezenta, în tradiţia dacă, forţele cerului.
Semnele ar putea fi interpretate în felul următor: „armata dacică a învins armata de invazie cu ajutorul forţelor cereşti, iar pe duşmanii lor i-au dat, legaţi, în mâinile dacilor”. Autorul monumentului ar fi fost chiar regele Burebista, bun cunoscător al forţelor cereşti.
În apropiere de monumentul triumfal, la 2 km vest, se află şi rămăşiţele cetăţii romane Tropaeum Traiani, întemeiată de Traian în secolul al II-lea d.Hr. Potrivit izvoarelor istorice, aşezarea ar fi fost unul dintre cele mai însemnate centre religioase din zona Mării Negre, atât în timpul Imperiului Roman, cât şi în cel Bizantin.
Cetatea includea, printre altele, patru bazilici de dimensiuni mari, patru intrări, două străzi principale ce se intersectau la jumătatea distanţei şi anume Via Principalis şi Cardo. Cetatea a fost atestată documentar prima dată în anul 117, apoi în 316 când împăraţii Constantin cel Mare şi Licinius au reîntemeiat aşezarea. Primele investigaţii în sit au aparţinut lui Grigore Tocilescu, anterior menţionat, urmat de Alexandru Odobescu.
Un alt obiectiv turistic ce face parte din Complexul muzeal Tropaeum Traiani, alături de monumentul triumfal şi de cetate, este muzeul sit. Clădirea instituţiei datează din anul 1977 şi include vestigiile istorice descoperite în teritoriu de-a lungul anilor.
Sunt expuse: bucăţile din monumentul original (în centrul sălii regăsindu-se statuia trofeului), dar şi diverse obiecte ceramice (vase ce aparţin culturii de Hamangia, amfore greceşti, romane, unelte, podoabe), documente epigrafice şi altele.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Bilet întreg – 10 RON Bilet redus (elevi, studenti) – 5 RON |
Iarnă: 9:00 – 17:00
|
Date de contact: Muzeul Arheologic Adamclisi, localitatea Adamclisi, judeţul Constanţa, Tel. 0241/614.562; 0241/614.563. |