- Este în comuna Şanţ, Județul Bistriţa-Năsăud
- La poalele Munţilor Rodnei
- Altitudine: 629 metri
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
În România există un loc numit Poiana Zânelor. Ce fel de zâne îşi fac veacul pe acolo, afli doar dacă îţi faci bagajele şi porneşti spre Bistriţa-Năsăud…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: de preferabil vara; locul este recomandat turiştilor familiarizaţi cu drumeţiile montane, cu sporturile extreme; se oferă ghid.
Poiana Zânelor este de fapt o zonă din comuna Şanţ (localitatea Valea Mare), judeţul Bistriţa-Năsăud împânzită de câteva pensiuni cochete, cunoscute şi drept Complexul Turistic „Poiana Zânelor”. Denumirea neaoşă a locului este dată şi de câteva legende perpetuate de locuitori.
Aşa cum reiese din poveşti, Poiana Zânelor ar fi căminul unei zâne cu toane, dispusă să plimbe oile prin munţi, pentru ca acestea să dea mai mult lapte, dar care nu e deloc prietenoasă cu oricine s-ar nimeri să-i taie calea. O altă zână, susţin localnicii, ar amăgi bărbaţii tineri şi frumoşi, dar mai ales neprihăniţi.
Ferindu-mă de orice alte comentarii, mai trebuie să adaug că în zonă se află şi Grădina Zânelor, cu straturi de legume, dar şi Pârâul Zânelor, unde, teoretic, se scaldă frumoasele furii. În altă ordine de idei, locul este o destinaţie turistică ideală pentru amatorii de sporturi şi de distracţii.
În Poiana Zânelor există spaţii special amenajate pentru căţărări, zbor pe tiroliană, paintball, tenis de masă; există şi un teren de sport, un ştrand, un spaţiu de joacă pentru copii şi posibilitatea de a te încălzi la un foc de tabără. Dacă te pasionează colindatul munţilor, trebuie să ştii că în Poiana Zânelor sunt amenajate trasee turistice montane bine delimitate până la altitudinea de 2270 de metri. Paintball-ul se practică în pădure, ceea ce face ca „vânătoarea” să fie de două ori mai amuzantă.
Din punct de vedere al aşezării geografice, Complexul „Poiana Zânelor” este amplasat la o altitudine de 629 de metri, în mijlocul unei păduri de molid, chiar la poalele Munţilor Rodnei. Zona turistică se află pe teritoriul administrativ al comunei Şanţ (ultima aşezare pe Someş) numită astfel în amintirea perioadei zbuciumate din istoria românilor, când locuitorii săpau şanţuri de apărare împotriva cotropitorilor. Între Complexul „Poiana Zânelor” şi staţiunea Sângeorz-Băi există o distanţă de 30 de kilometri; până la Năsăud sunt de străbătut 60 de kilometri, 90 de kilometri până la Bistriţa şi 190 de kilometri până la Cluj.
În vecinătate vei găsi nenumărate alte obiective turistice, ca: Vârful Roşu, Vârful Ineu, Vârful Ineuţ, Lacul Lala, Vârful Omului, Vârful Pietricica, Vârful Stânişoara, pe care le poţi vizita cu un ghid turistic pus la dispoziţie de administraţia Complexului „Poiana Zânelor”. Locuri de cazare găseşti după plac în cele opt pensiuni din staţiune, intitulate tematic: „Zâna Florilor”, „Zâna Zânului”, „Zâna Zânelor”, „Terasa Zânelor”, „Zâna Zorilor”, „Crama Zânelor”, „Zâna Muntelui” şi „Zâna Soarelui”.
Restaurantul din complexul turistic are o capacitate de 100 de locuri, o terasă de 500 de locuri, şi serveşte bucate variate, de la cele tradiţionale până la celebra pizza. „Poiana Zânelor” mai oferă şi patru săli de conferinţe, respectiv o cramă de 100 de locuri, extrem de îmbietoare pentru aghesmuiţi.
Tarife |
|
Agrement:
– paintball – 25 RON 50 bile (în dotare echipament, măşti de protecţie) |
|
Date de contact: Complex Turistic „Poiana Zânelor”, Comuna Şanţ, sat Valea Mare, Jud. Bistriţa-Năsăud, Tel. 0724028224. |