- Este în Piatra Neamţ, Județul Neamţ
- Muzeul a fost înfiinţat în 1939
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Pe o stradă în pantă, în centrul oraşului Piatra Neamţ, străjuieşte Casa Memorială „Calistrat Hogaş”, un muzeu dedicat marelui clasic al literaturii române şi unic în ţară…
- Autor: Primele iniţiative de înfiinţare a unui muzeu dedicat lui Calistrat Hogaş au aparţinut fiicei scriitorului, Sidonia C. Hogaş.
- Cod monument Istoric: NT-II-m-B-10565
- Condiții de vizitare: în limitele programului de funcţionare.
Clădirea în care a trăit scriitorul Calistrat Hogaş a fost construită la sfârşitul secolului XX (în 1885) şi făcea parte, iniţial, dintr-o gospodărie alcătuită din alte două imobile, o clădire anexă şi o livadă. La ora actuală, casa-muzeu este înscrisă pe lista monumentelor istorice de arhitectură din Patrimoniul Cultural Naţional, fiind considerată, totodată, un simbol al oraşului Piatra Neamţ.
Imobilul este unul tradiţional românesc, ridicat pe o temelie din pământ, cu pereţi din lemn şi lut, duşumele din lemn şi elemente de decor interior proprii poziţiei sociale a proprietarilor. Vei remarca, în mod sigur, sobele din cărămidă şi din olane, cu accente neoclasice, uşile în două canaturi, piesele de mobilier furnizate de membrii familiei Hogaş, ce refac, împreună, ambianţa casei din primele ei zile.
Locuinţa-muzeu a fost restaurată şi consolidată în două rânduri: în perioada 1967-1969 şi în 1992-1994, dar, de fiecare dată, aspectul acesteia a rămas nealterat. Primele iniţiative pentru organizarea unui muzeu dedicat lui Calistrat Hogaş au aparţinut fiicei sale, Sidonia C. Hogaş, cea care la 12 iunie 1939 a expus privirii publicului, într-o singură cameră a casei, câteva materiale memoriale.
Primul muzeu de stat organizat în fosta locuinţă a familiei lui Calistrat Hogaş a fost deschis, însă, în 1969, pe baza materialelor memoriale şi a pieselor, ce aparţineau familiei scriitorului. Din 1994, Casa Memorială „Calistrat Hogaş” dispune de mijloacele muzeografice şi de piesele memorialistice necesare pentru a reda fidel atmosfera casei, dar şi a ultimilor ani din viaţa clasicului literaturii române. Încăperile sunt aranjate pentru a ilustra perfect personalitatea stăpânului locului şi a familiei sale. Prima cameră este dedicată călătorului Calistrat Hogaş şi este îmbogăţită cu picturile artistei Iulia Hălăucescu.
La rândul lui, salonul este dominat de figura scriitorului şi reflectă mult mai în amănunt personalitatea lui Calistrat Hogaş şi spiritul epocii. Din salon, turistul intră în camera uşor severă a Sidoniei C. Hogaş, apoi în dormitorul mamei sale, Elena, şi în cele din urmă în sufrageria de iarnă, toate încăperile fiind decorate cu piese de mobilier şi de decor în stil tradiţional moldovenesc. Camera de lucru dezvăluie publicului ambianţa intimă în care scriitorul îşi nota trăirile pe hârtie.
La fel de atractive pentru turişti sunt şi evenimentele petrecute ocazional în acest spaţiu şi care adaptează Muzeul Memorial „Calistrat Hogaş” în contextul modernităţii.
Aici s-au petrecut şi se organizează constant lansări de carte (romanul „Culiţă” al lui Eugen Verman, volumul de memorii „Clipe de viaţă” de Malvine Keşişian-Ciurel), spectacole de „teatru de cameră”, expoziţii de pictură, lecturi publice, proiecţii de filme şi concerte organizate la scară redusă, dar rafinată.
Toate acestea sunt alte motive, secundare ce-i drept, pentru ca tu să treci pragul casei lui Calistrat Hogaş.
Preț intrare |
Orar de vizită |
elevi, studenţi şi militari – 2 lei individual şi grup adulţi – 3 lei Taxă de fotografiere şi filmare: 10 lei |
10:00-18:00 (aprilie-septembrie) 9:00-17:00 (octombrie-martie) Luni este închis. |
Date de contact: str. Calistrat Hogaş nr. 1, Piatra-Neamţ, Tel. 0233.22.59.97. |