- Este în Vicri, Județ Braşov
- Construit în sec. XIV
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Biserica fortificată din Viscri se află în satul cu acelaşi nume, din judeţul Braşov, Transilvania…
- Cod monument Istoric: BV-II-a-A-11843
- Trasee amenajate: nu
Satul Viscri a fost mult timp în negura uitării, dar acum ne dezvăluie o atmosferă rustică pură şi parcă neatinsă de modernismul vremurilor în care trăim. O vizită în satul Viscri este ca o întoarcere în timp pentru a vedea obiceiurile şi casele, tradiţiile şi meşteşugurile de odinioară.
În acest pitoresc sat se găseşte şi una dintre comorile arhitecturale ale Transilvaniei, cetatea Viscri care de fapt este cea mai veche biserică fortificată transilvaneană. Istoria cetăţii Viscri îşi are originea prin secolul al XII-lea, când a fost ridicată bisericuţa după care şi-a luat şi localitatea numele. În secolul al XIII-lea biserica a fost înconjurată cu ziduri groase şi bastioane impunătoare.
Biserica fortificată se află la 7 kilometri de Braşov, în comuna Buneşti, satul Viscri. Planul bisericii este simplu, cu o singură navă şi o absidă semicirculară pe latura dinspre răsărit, care este construită în stil romanic. Această biserică a fost distrusă de invazia tătară de la 1241-1242, fiind înlocuită de un alt edificiu abia în anul 1498 care este păstrat până în ziua de astăzi.
Biserica şi vechea incintă a fost consolidată în secolul al XVI-lea. Cel mai interesant element al fortificaţiei este probabil drumul de apărare acoperit, pentru că în caz de atac putea face legătura între turnuri şi biserică. Materialele folosite la construirea cetăţii sunt: piatră amestecată cu cărămidă parţial tencuită, lemn şi acoperişurile din ţiglă.
În documente apare relativ tarziu, din cauza poziţiei retrase. Între anii 1970 – 1971 cetatea a fost restaurată, reconstruindu-se coridorul de apărare al bastionului de est, iar după 1990 a intrat în patrimoniul mondial UNESCO.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 4 RON |
Zilnic: 10:00 – 18:00 |
Date de contact: Sat Viscri nr. 52, judeţ Braşov. |