- Este în Topliţa, Județ Harghita
- Construită în 1910
- Poartă Hramul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Mănăstirea Topliţa, situată la poalele Munţilor Căliman, în oraşul cu acelaşi nume, judeţul Harghita, poartă hramul „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” şi este o mănăstire ortodoxă cu obşte de călugări…
- Trasee amenajate: nu
- Sărbătoare anuală: 20 iulie
Paraclisul mănăstirii poartă hramul „Izvorul Tămăduirii” – se prăznuieşte în prima zi de vineri după Sfintele Paşti.
Pe locul unde acum se află Mănăstirea Topliţa a copilărit odinioară primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea. Chiar în curtea părintească, înaltul prelat, acum mai bine de un secol (1911), îşi propune să întemeieze un aşezământ monahal întru memoria părinţilor săi – George şi Domniţa. Cu un an mai devreme (1910) aici a fost adusă o bisericuţă de lemn din satul Stânceni, salvată, de altfel, de Miron Cristea, de demolare. Astăzi, vechiul locaş (1847), declarat monument istoric este o perlă a Mănăstirii Topliţa. În pridvorul bisericuţei de lemn au fost îngropaţi părinţii primului Patriarh român, George Domniţa.
Mănăstirea Topliţa dispune de un muzeu care a fost sfinţit la 30 mai 1995, în prezenţa lui Ioan Selejan, Episcopul Covasnei şi Harghitei. Expoziţia permanentă a muzeului cuprinde un important fond de icoane pe lemn, datând din secolul al XVIII-lea. Muzeul deţine şi o valoroasă colecţie de icoane pe sticlă, din care sunt expuse câteva exemplare reprezentative pentru sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, cum ar fi icoana Maica Domnului cu Pruncul, provenind de la biserica din Galautas, care poate fi atribuită marelui iconar Popa Sandu din Iernuţeni.
Printre valorile deosebite, semnalăm icoana Învierea lui Iisus, care provine din biserica de la Porumbenii Mari. Din a doua jumătate a secolului al XIX-lea se remarcă icoanele pe sticlă reprezentandu-l pe Sfântul Ilie, precum şi icoana Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.
De asemenea, expoziţia muzeului prezintă un mare număr de cărţi religioase ortodoxe, unele dintre ele fiind unicate sau rarităţi nationale, cum ar fi fragmente din Psaltirea tipărită în anul 1544 la Milesevo (Serbia) şi manuscrisul cazaniei lui Varlaam, caligrafiat la finele secolului al XVII-lea de erei Mihail, ambele provenind de la biserica parohiei Imper, precum şi Cazania lui Varlaam, tipărită la Iaşi în 1643, şi Evanghelia de la Bucureşti din 1682. Colecţia cuprinde numeroase cărţi tipărite în secolul al XVIII-lea şi în prima jumătate a secolului al XIX-lea în toate centrele tipografice ale vremii. Când aveţi timp, vă recomandăm să vizitaţi atracţiile turistice ale Iaşiului, nu înainte de a consulta vremea Iasi, pentru a putea profita la maxim de oraş.
Muzeul prezintă şi serie de obiecte liturgice din metal preţios sau comun, precum: potirul şi discul bisericii Mănăstirii Doamnei, din secolul al XVIII-lea; sfeşnice, cruci sculptate în lemn şi ferecate in metal, candele de argint şi alamă de la mijlocul secolului al XIX-lea; agheazmatarul de argint dăruit de Episcopul Conon Donici; Evanghelia ferecată în argint, din secolul al XVIII-lea.
Mănăstirea deţine şi o bibliotecă cu mai multe mii de volume. Mănăstirea dispune de locuri de cazare pentru turişti.
Lumea mai vine la Topliţa şi datorită Icoanei făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, numită si „Dulcea Sărutare”. Potrivit părintelui Emilian, ctitorul Miron Cristea a purtat icoana pe la locurile sfinte – a ţinut-o la Sfântul Mormânt, apoi a sfinţit-o în râul Iordan.
Date de contact: Topliţa, judeţul Harghita. |