- Este în satul Beliş, Județ Cluj
- Construit în secolul XIV
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
În Beliş, un sat din Transilvania, situat la altitudinea de peste 1000 m, în zona Munţilor Gilău şi Bihor-Vlădeasa exista aşa-numita Biserică de sub ape…
Această biserică iese la iveală pe timpul verilor toride. Împreună cu ruinile acesteia ies la suprafaţă şi picturile care împodobesc aceste ruine, întruchipând îngeri şi scene biblice cunoscute de ochiul omului. În zilele în care biserica este acoperită de apă, baza bisericii se găseşte la mai bine de 30 de metri adâncime.
Nu există documente care să ateste originile comunei Beliş, însă a fost pentru prima dată menţionat în documente oficiale în anul 1737. Istoria satului înghiţit de ape, începe în secolul XIV, când s-a construit biserica şi sfârşeşte în anii ’60, când conducerea ţării a decis construirea unui baraj care urma să acopere satul cu 60 de metri de apă.
Înainte ca biserica să fie înghiţită de ape definitiv, aceasta era vizibilă de orinde te uitai fiind construită pe o măgură, iar casele locuitorilor moţi erau construite în jurul acesteia. Turla bisericii a stat mereu de veghe asupra satului şi a celor pe care îi adăpostea la nevoie şi în zilele de sărbătoare.
În zonă există şi alte puncte de atracţie, cum ar fi: Biserica fortificată de la Văleni, Bradul lui Horea de la Pădurea Scoruşel, Cetăţile Rădesei, Izbucul şi Cheile Galbenei, Peştera Aluna, Gheţarul Scărisoara, Peştera Ursilor, Rezervaţia Naturală Cetăţile Ponorului şi Parcul Naţional Munţii Apuseni, unde puteţi petrece câteva zile în staţiunea Stâna de Vale.
Date de contact: pe drumul european E60 Oradea-Cluj-Braşov şi din Huedin urmezi DJ101 către Satul Beliş. |