- Este în Turda, Județ Cluj
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Datare: 1950
- Origini: dacice
Castrul Roman Potaissa este cel mai important monument istoric şi arheologic al oraşului Turda…
- Trasee amenajate: nu
- Cod monument istoric: CJ-I-s-A-07208
Acesta a aparţinut Legiunii a V-a Macedonica, de pe platoul numit Dealul Cetăţii. Castrul a fost construit de către această legiune în anul 168, în timpul împăratului Marcus Aurelius. Dimensiunile sale sunt 573 x 408 şi acestea îl fac unul dintre castrele mijlocii ale Imperiului Roman.
Castrul este înscris pe lista monumentelor istorice ale judeţului Cluj. Începerea conflictelor marcomanice au determinat Roma să trimită în jurul anului 168 Legiunea a V-a Macedonica din Moesia, de la Troemsis, la Potaissa pentru a întări defensiva nord-vestică a Daciei romane. Legiunea a construit aici cel mai mare castru cu funcţionare îndelungată din această provincie romană.
Laturile sunt lungi de 573 de metri şi se întind de la nord la sud, iar cele de la vest la est sunt de 408 metri, uriaşul dreptunghi ocupă o suprafaţă de 23,4 hectare şi adăpostea 5000 de militari. Zidurile aveau o grosime de 1.7-2 metri, fiind realizate din mortar şi piatră. În faţa zidurilor exista un şanţ cu apă lat de 12 metri şi adânc de 3 metri.
Avea două străzi ce se intersectau un cruce şi care erau numite Via Porta şi Via Principalis, acestea împărţeau castrul in patru părţi. Castrul avea şi patru porţi, praetoria, decumana, principalis dextra, principalis sinistra. Poarta pretoriana este orientată spre est, iar decumana spre vest. Cea mai importantă clădire era cea a comandamentului şi se întindea pe aproximativ un hectar, ea situându-se la intersecţia dintre drumul principal şi cel pretorian. În anul 274 Legiunea a V-a s-a retras din Dacia, ulterior pietrele zidurilor fiind folosite de locuitori pentru a construi clădirile şi bisericile.
Castrul a continuat să fie folosit mult timp după retragerea legiunii în anul 274, mărturie stând numeroasele materiale arheologice din secolele IV -V si VIII – X, descoperite în perimetrul castrului. Castrul era aprovizionat cu apă printr-o conductă din tuburi de teracotă, care intra prin poarta decumana. În castru funcţionau şi multe fântani. Aceasta avea şi un canal deversor al apelor reziduale care se află în apropierea colţului nord estic al castrului. Dacă sunteţi pasionaţi de cetăţi, o puteţi trece pe lista voastră. În zonă puteţi vizita şi alte obiective din judeţ, cum ar Cheile Turenilor, Salia Turda sau Cheile Turzii. Important este să aveţi un plan bine stabilit şi să fiţi informaţi în legătură cu vremea Cluj, pentru a a profita de o vreme cât mai bună.
Date de contact: Strada Castrului Roman, Turda. |