- Este în Vişeul de Sus, Județ Maramureş
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Aceasta mocaniţă veche, datează din anul 1932 şi este ultima din Europa. Din anul în care s-a inaugurat, ea funcţionează fără întrerupere de luni până sambătă transportând buşteni de pe Valea Vaserului la fabricile de prelucrare a lemnului din Vişeul de Sus…
- Trasee amenajate: da
Acum circulă din mai până în octombrie regulat, trenuri cu abur pentru turisti şi iubitori de căi ferate. Valea Vaserului nu se compară cu nicio altă vale din Carpaţi şi măsoară din Vişeul de Sus până în staţia terminală Comanu aproximativ 50 de kilometri.
Valea Vaserului este o zonă împădurită, care nu este locuită şi nu are ca şi cale de acces decât calea ferată forestieră ce duce şi muncitorii în taberele de muncă. Ea face parte din Parcul Natural „Munţii Maramureşului” şi se află sub protecţie europeană, dar este permisă utilizarea ei forestieră şi asigurările forestiere susţin faptul că pădurea va fi conservată la capacitatea ei actuală. Pentru cei care nu au avut ocazia să meargă cu Mocaniţa, cu siguranţă va fi o experienţă de neuitat!
Trenul cu aburi pentru turişti a început să circule din anul 2000, iar sezonul începe vara şi se termină toamna, iar trenurile turistice urcă până la staţia Paltin, un drum de aproximativ 21 de kilometri ce este făcut în aproximativ două ore.
În staţia Paltin a fost amenajat un loc de popas unde turiştii se pot relaxa până la sosirea trenului. Aici se pot organiza şi diverse evenimente, existând o firmă de catering ce oferă mâncare diversificată.
Gara căii ferate forestiere se află pe strada Cerbului, la numărul 5, pe terenul întreprinderii de prelucrare a lemnului. În gară se găseşte şi un birou de informaţii ce oferă detalii în mai multe limbi. Aceste informaţii cuprind mersul trenurilor şi programul de funcţionare al mocănitei, informaţii despre trenurile-charter şi evenimente speciale, trasee turistice şi obiective turistice.
Mocaniţa din Vişeul de Sus se află chiar în nordul României, la granita cu Ucraina şi reprezintă o bogăţie atât tehnic cât şi culturală. Pe această rută ce se întinde pe aproape 60 de kilometri circulă şi locomotive Diesel şi locomotive cu abur. Această mocăniţă a devenit cunoscută în lume pentru că este ultima cale ferată forestieră adevărată şi funţională ce deţine locomotive cu abur. Calea ferată trece printr-o zonă mirifică foarte bine împădurită, de-a lungul raului Vaser, peste poduri şi prin tunele. Această pădure nu are drumuri şi nici sate, ea fiind locuită în totalitate de urşi şi lupi.
În secolul al XVIII-lea sub imperiul austro-ungar s-a iniţiat utilizarea resurselor de lemn de pe Valea Vaserului, coloniştii de limbă germană pătrunzând în pădurile virgine şi aducând lemnul tăiat la gatere cu ajutorul plutarirului, iar construcţia CFF din anul 1932 a însemnat un mare progres tehnic. Căile ferate forestiere s-au răspândit în acea vreme în toată Europa, în special în zona carpatică. Principiul lor de funcţionare era simplu: urmând cursul râului, a fost necesară o rază îngustă a curbelor (de aceea calea ferată are ecartament îngust); era în aşa fel organizat încât trucurile goale pentru lemn erau trase de locomotivele mici în sus, pe când trenurile cu mare încărcătură coborau la vale, înspre gater, doar din când în când ajutate de locomotive şi înfrânate. Exista şi o parcare pentru maşini în incinta gării.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi: 45 RON |
27 apr – 30 iunie 2013/ 19 septembrie – 3 noiembrie 2013
Joi, vineri, sâmbătă, duminică
|
Adulţi: 48 RON |
1 iulie – 15 septembrie 2013 (Sezon de vârf)
Zilnic, incl. duminica |
Reducere 10% din preţul normal pentru grupuri anunţate, mai mari de 15 persoane plătitoare. *între 6 –16 ani; copiii până la 6 ani însoţiţi de părinţi călătoresc gratuit. |
|
Date de contact: Vişeul de Sus, Județ Maramureş, nr. telefon: 0744.686.716. |