- Este în partea de vest a Munţilor Rodnei, pe versantul sudic al Muntelui Măgura, Județ Maramureş
- Unitate geografică: rezervatie mixtă
- Înființare: 2000, declarat în 1977
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Zestrea Maramureşului este formată din lacuri cu apă albastră, creste sălbatice, peşteri misterioase şi chei de o frumuseţe rar întâlnită. Sunt 35 de arii protejate în acest judeţ, iar 17 sunt monumente ale naturii…
- Trasee amenajate:
- Trasee marcate:
Maramureşul se poate mândri cu peşteri, chei-stânci de o frumuseţe incredibilă şi chiar unice pe glob, pe lângă toate acestea are şi celebrele biserici de lemn, monumente istorice sau muzee.
Una dintre toate aceste frumuseţi naturale este Rezervaţia mixtă „Peştera şi Izbucul Izvorul Albastru al Izei”, care se întinde pe o suprafaţă de 100 de hectare şi e de categorie a III-a IUCN (uniunea internaţională de conservare a Naturii). Această rezeraţie se află în partea de vest a Munţilor Rodnei, pe versantul sudic al Muntelui Măgura, în localitatea Săcel.
Denumirea acestei arii protejate geologice şi peisagistice provine de la frumoasa nuanţă albastru-verzuie a izvorului carstic ce se varsă în râul Iza.
Rezervaţia Izvorul Albastru al Izei s-a constituit ca arie protejată prin Legea 5/2000 privind aprobarea Planului de Amenajare a Teritoriului Naţional – sectiunea III -a zonei protejate, având codul 2582, şi a fost declarată rezervaţie în anul 1977.
Responsabilitatea administrării revine Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei, aflată în structura Regiei Naţionale a Pădurilor – ROMSILVA, în baza prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 236/2000, privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice prin Ordinul nr.850/2003 privind încredinţarea administrării sau atribuirii custodiei ariilor naturale. Scopul administrării rezervaţiei este de a conserva habitatele naturale, ale florei şi faunei sălbatice, a diversităţii biologice şi se mai urmăreşte şi dezvoltarea durabilă a zonei.
Apele intrate în subteran în peştera Izei, care se află la sud de vârful Bătrâna din rezervaţia Peştera Izei, reapar la suprafaţă ca izvor de o rară frumuseţe, astfel ia fiinţă Izvorul Albastru al Izei.
Izvorul Albastru al Izei este o rezervaţie sub muntele Bătrâna din nord-vestul Munţilor Rodnei, într-o frumoasă pădure de brad la care se ajunge pe un drum forestier până la cabanele silvice. Acest izvor de apă cu debit intermitent este dependent de un circuit carstic (peştera Iza cu lungimea de 2440 de metri).
Fenomenele carstice se dezvoltă în calcare din epoca mijlocie a paleogenului ce stau deasupra cristalinului munţilor Rodnei şi care marchează vechea linie de ţărm din Eocen. Amonte de Izbucul Izei se află Uliţa de Piatră, un defileu săpat în calcare eocene, cu pereţi stâncoşi cu înălţimile cuprinse între 4 şi 10 metri, pe alocuri având aspect de canion şi cu pereţii foarte apropiati.
Apa ce formează Izbucul Izei intră în subteran în vârful Măgurii, la aproximativ 2 kilometri sud vest măsurând în distanţa aeriană. Scafandrul Florin Paroiu s-a scufundat prima oară în acest izbuc în data de 7 septembrie 1981, după ce a observat o gură de galerie astupată cu bolovăniş. Iar la data de 13 Mai 1984, sifonul ce are lungimea de 30 de metri şi denivelare de -5 metri este depăşit de o echipă de 3 scufundători (I. Grigore, S. Sârbu şi M. Oancea) ce au explorat în continuare aproximativ 500 de metri de galerie aerată ce ducea la un nou sifon.
Ponorul de la intrarea în peştera Izei este o fostă dolină impresionantă, cu pereţii stâncoşi în care apele pârâului Măgurii pătrund printr-un mic canion cu cascade, iar din acestea rezultă fenomene endocarstice exceptionale, monumentale ce se dezvoltă în calcare eocene. Cum starea vremii este schimbătoare, fiţi întotdeauna informaţi înainte de a vă aventura în orice rezervaţie naturală.
Date de contact: în partea de vest a Munţilor Rodnei, pe versantul sudic al Muntelui Măgura, în localitatea Săcel, judeţ Maramureş. |