- Este la 6 km de comuna Şanţ, Județ Bistrița-Năsăud
- Unitate geografică: rezervaţie speologică
- Suprafață: 1 ha
- Înființare: 1995, declarat în 2000
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Pe versantul stâng al Văii Cobăşel, la aproximativ 6 kilometri de comuna Şanţ şi la 60 de metri mai sus de Pârâul Râsului se găseşte Peştera Cobăşel, cu o dezvoltare de 570 de metri şi o denivelare de 30 de metri…
- Trasee amenajate:
- Trasee marcate:
- Condiții de vizitare: deschis turiștilor, echipament special
S-a dezvoltat în formaţiunea carbonatică mediană a seriei de rebră şi datează din precambrian. Constituţia ei este formată din terigene (micaşisturi şi cuartite) cu intercalaţii de roci metamorfice supuse la temperaturi şi presiuni ridicate şi minerale silicate cu formă tetraedrică. Peştera este plină de septe parietale şi de tavan, acestea indicând forme de coroziune.
Această peşteră este inclusă în zona de conservare specială a PNMR, iar suprafaţa ei de 1 hectar este de categorie III IUCN.
În apropierea peşterii este o zonă minunată, specifică munţilor Rodnei. Pădurile de conifere de un verde crud alcătuiesc marea parte a vegetaţiei din zonă. Pe lângă brazi se găsesc şi ferigi, rododendroni, ciuboţica cucului licheni şi muşchi care îmbracă copacii în întregime, totul dând senzaţia de basm. Florile multicolore te încântă la tot pasul.
Râul Cobăşel străbate ţinutul feeric al rezervaţiei. Pe acest râu se poate face şi river rafting, un sport nu foarte popular în România, dar care odată început dă rapid dependenţă.
Apele nepoluate şi repezi ale acestui râu dau senzaţia că argintul a ieşit din munţi şi îşi face loc printre păduri pentru a se vărsa în Someşul Mare.
Este un loc minunat pentru a evada din oraşele pline de beton şi sticlă. O schimbare de peisaj din gri în verde este binevenită oricărui orăşean. Sunt zeci de astfel de locuri pe care ar trebui să le vizităm şi să le respectăm.
Date de contact: la aproximativ 6 km de comuna Şanţ, județ Bistrița-Năsăud. |
|
|