- Este în Medieşu Aurit, la 21 de kilometri de Satu Mare, pe şoseaua ce duce la Baia Mare, Județ Satu Mare
- Prima menţiune: sec. al-XIII-lea
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Cei ce au curiozitatea de a se abate de la drumul principal pentru a ajunge în satul Medieşu Aurit, vor descoperi ruinele unui castel renascentist, ce a fost construit de către Sigismund Lonyai…
- Ctitor: Sigismund Lonyai
- Trasee amenajate: nu
Dovada care atestă acest fapt este inscripţia încă vizibilă de pe frontonul de la intrare ce spune astfel „Anno Domnini MDCXXX Magnificus Sigismund de Lonia comes comitatus crasnensis a fvndamentis extrvxit” care s-ar traduce prin „ridicat din temelii în anul Domnului 1630 de Sigismund de Lonya, comitele comitatului Crasnei.”
Castelul are o istorie zbuciumată, care începe în secolul XIII, cand apar primele menţiuni despre o fortificaţie în aceste locuri. În anul 1493 cetatea în cauză este cucerită de puternica familie Bathory (care a dat un mare număr de guvernatori Transilvaniei), pentru a fi moştenit apoi de către Sigismund Lonyai şi unde acesta va costrui castelul, ce va avea atat rol de apărare cat şi de locuinţă luxoasă pe care o impunea statutul de familiei nobiliară.
După modelul arhitecturii renascentiste, castelul urmăreşte o formă pătrată în plan cu turnuri de apărare la colturi. Deasupra porţii de la intrare se află încă un turn octogonal, înalt de trei etaje, în mijlocul clădirii aflându-se o curte interioară, de asemenea pătrată ce constituia spaţiul de onoare şi de distribuţie a circulaţiilor. Pentru a reconstrui azi, fie şi numai în închipuire, cetatea la strălucirea şi bogăţia din trecut este nevoie de efort. Adjectivul principal prin care era descrisă fiind „aurit”.
Aripa de nord a clădirii era destinată soldaţilor, cea de sud era destinată locuirii, iar aripile de est şi vest adăposteau grajdurile şi bucătăria şi alte anexe. În mare parte este distrus interiorul, dar mai există elemente ce pot ajuta la descifrarea imaginii sale iniţiale. La moartea lui Sigismund, castelul revine fiicei sale Anna, căsătorită cu Ioan Kemeny, care va fi ales guvernator al Transilvaniei în anul 1660.
În acea perioadă (1660) Transilvania încă era sub suzeranitate otomană şi politica lui Kemeny, care era pro-habsburgică, îl pune în conflict cu Imperiul Otoman, care îl numeşte guvernator pe Mihai Apafi I şi astfel începe un conflict între cei doi. Castelul este scena de luptă dintre Kemeny şi Apafi şi rezistă unui asediu în anul 1661, dar Kemeny moare în 1662, în bătălie. În anul 1707 castelul este incendiat în timpul revoltei lui Ferenc Rakoczy II. După ce castelul trece prin proprietatea a mai multor familii, în anul 1940 este cumpărat de regele Carol II şi restaurat şi transformat în spital militar, iar în 1945 este incendiat iar. Din acea perioadă castelul rămâne în paragină până astăzi, chiar dacă este clasat ca monument istoric.
Date de contact: Medieşu Aurit, la 21 de kilometri de Satu Mare, pe şoseaua ce duce la Baia Mare, Județ Satu Mare. |