De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este cel mai mare lac de baraj natural din România şi din Europa.
- Este în Comuna Gârcina, Județul Neamţ
- Unitate geografică: Munţii Stânişoarei
- Altitudine: 669 metri
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Lacul Cuejdel, denumit şi Lacul Crucii datorită formei sale, este o rezervaţie naturală de protecţie specială încă din 2004 şi s-a format în urma unor alunecări de teren succesive…
- Amenajare / agrement: nu
- Trasee marcate: nu
- Caracteristici geografice: format prin baraj natural, suprafaţa de 15 ha, adâncimea de 16,5 m
- Condiții de vizitare: mai greu accesibil
Lacul Cuejdel, din Munţii Stânişoarei, îl găsim la 25 de kilometri de oraşul piatra Neamţ. Lacul a început să se formeze în anul 1978, când a avut loc prima alunecare de teren ce a barat râul cu acelaşi nume. A doua mare alunecare de teren s-a întâmplat în 1991, din cauza cutremurelor mari din 1990 şi 1991, cuprinse între 5,5 şi 6,9 grade pe scara Richter. Acestei prime cauze, i s-au adăugat şi ploile puternice din acea perioadă, care au destabilizat terenul, blocând astfel întreaga vale a râului. Această alunecare a determinat crearea unu spaţiu imens pentru acumularea apei. Apa din lac se scurge printr-o deschizătură de aproape trei metri, printre baraj şi versantul drept al văii. În aval s-au format alte patru lacuri mai mici, probabil cu o existenţă efemeră.
Specialiştii cred că seria alunecărilor de teren s-a produs iniţial din cauza activităţilor antropice: construirea drumului forestier din anii 1960. Atunci, materialul sedimentar a fost secţionat puternic, pierzându-şi astfel stabilitatea. În 2003-2004 s-a început construirea unui nou drum forestier şi împreună cu defrişările din zonă au dat posibilitatea altor alunecări de teren, inclusiv în prezent. Specialiştii identifică şi o problemă majoră: instabilitatea barajului. Cantitatea foarte mare de apă apasă cu o forţă imensă pe barajul natural, ceea ce va solicita, în viitor, intervenţia omului pentru a proteja în primul rând oraşul Piatra Neamţ, pe unde curge râul Cuejdel.
Lacul Cuejedel detronează Lacul Roşu (format în acelaşi mod) prin suprafaţa de 150 de hectare, lungimea de un kilometru, adâncimea de 16,5 metri şi prin volumul de apă de 1.400.000 mc, care este în permanentă creştere. Barajul Natural Cuejdel are 30 de metri înălţime şi 100 de metri lungime. Arealul de alimentare a lacului este delimitată la nord de Vârful Tarnițelor (1081 m) și Măgura Gârcina (873 m); la est de culmea Hălăgeanu (1017) și Vârful Muncelul (1067 m), la vest de Dealul Piciorul Crucii și Piciorul Rotund.
Aici s-a creat un microclimat specific şi o vegetaţie tipică mediului lacustru. Zonă este împădurită cu păduri de fag pur alternând cu molid. În anul 2000, au început demersurile pentru instituirea rezervaţiei, iar în 2004, prin Hotărâre de Guvern, s-a înfiinţat Rezervaţia Naturală Lacul Cuejdel. Zona reprezintă un adevărat interes ştiinţific deoarece apariţia lacului a schimbat ecosistemul. Pe locul în care s-a format lacul, încă se văd arborii vechii păduri ce era acolo înainte. Priveliştea ce s-a format astfel este deosebită.
Lacul este bogat în păstrăv şi caras, fiind o atracţie pentru pescari. Fauna este reprezentată de ursul, vulpea, cerbul, mistreţul, animale specifice zonelor montane.
În 2010, s-a iniţiat un proiect de amenajare şi promovare a ariei, ce avea în plan amenajarea căilor de acces. Acum, se poate ajunge la acest obiectiv turistic prin mai multe căi de acces, în principal pe cele care pleacă din Piatra Neamţ. În acest fel, Lacul Cuejdel iese uşor-uşor din anonimat.
Acces: cu maşina pe DN15C Piatra-Neamţ – Târgu-Neamţ, până în comuna Gârcina, iar de acolo spre satul Cuejdi. Din capătul satului Cuejdi pe drum forestier, până la prima intersecţie, unde faci la stânga. În 3 km, accesul se blochează din cauza alunecărilor de teren. Acolo există loc pentru parcare. De aici se merge pe jos, prin pădure, cam trei kilometri.