De ce sa vezi acest obiectiv?
Este una din valorile vechi patrimoniale ale judeţului Dolj.
- Este în Craiova, Județ Dolj
- Datare: 1786, refăcută la 1896
- Poartă Hramurile „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Pantelimon”
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Biserica Mântuleasa a fost ridicată în jurul anului 1790 pe fundaţiile unei biserici de lemn, care data din jurul anilor 1680 şi restaurată integral în secolul al XIX-lea, când au fost anexate turnurile de la intrare…
- Cod monument Istoric: DJ-II-m-B-08150
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: deschis turiştilor
- Sărbătoare anuală: „Adormirea Maicii Domnului” – 15 august şi „Sfântul Pantelimon”- 27 iulie
A fost ctitorită de Jupâneasa Despina Strâmbeanu, soţia vistiernicului Strâmbeanu, în acele vremuri, nefiind ieşit din comun ca o femeie să ctitorească biserici.
Biserica de la 1896 este construită în stilul arhitectural gotic bizantin, fiind o imitație a bisericii Domnișa Bălașa din București, iar pictura interioară este realizată în ulei.
În anul 2014, este inclusă pe lista monumentelor istorice din judeţul Dolj, fiind declarată monument istoric.
Începând cu anul 2010, este supusă unui proces amplu de restaurare, iniţiat de Arhiepiscopia Craiovei şi finanţat din fonduri europene, care viza consolidarea şi refacerea completă a bisericii, atât pe dinafară, cât şi pe interior, lucrări care au fost finalizate la începutul anului 2013. De asemenea, au fost reamenajate curtea bisericii şi căile de acces.
În curtea bisericii Mântuleasa, îşi desfăşoară activitatea Centrul de informare şi consiliere pentru persoane cu dizabilităţi „Sfânta Ecaterina” al Asociaţiei Vasiliada, organizaţie patronată de Mitropolia Olteniei, care a fost creată pe 20 februarie 2001, cu scopul de a ajuta persoanele cu dizabilităţi.
Date de contact: Calea Unirii nr.59, Craiova, Dolj |