De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este este o biserică valoroasă din Transilvania şi este prima construcţie barocă de acest tip din ţară.
- Este în Blaj, Județ Alba
- Construită în 1741
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Catedrala greco-catolică din Blaj a fost ridicată de doi arhitecţi vienezi, Anton şi Johann Martinelli, care au folosit ca sursă de inspiraţie Biserica Iezuiților din Cluj. Catedrala din Blaj este catedrală arhiepiscopală majoră a Bisericii Române Unite cu Roma…
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: îmbrăcăminte adecvată
- Sărbătoare anuală: Sărbătorirea Hramului Sfintei Treimi, în prima duminică după Rusalii
Catedrala greco-catolică Sf. Treime din centrul localităţii Blaj îşi are rădăcinile în anul 1738, când, pe 30 martie, Episcopul Ioan Inocențiu Micu Klein a încheiat un contract cu arhitectul curții imperiale din Viena, pentru realizarea catedralei, a școlilor și Mănăstirii Sfintei Treimi. Construcţia catedralei a început în 1741, după modelul Bisericii Iezuiţilor din Cluj, prima biserică catolică ridicată în Transilvania după Reformă. În 1748, construcţia era aproape terminată, rămânând doar finisajele. A fost ridicată din cărămidă, iar coloanele de susţinere şi arcadramele, din piatră. Ca dimensiune, se întinde pe o lungime de 50 de metri şi o lăţime de 23 de metri.
Timp de încă un an, a fost realizată pictura cupolei, în patru registre, în stil bizantin, de către meşterul Iacob Zugravul. În primul registru este înfăţişat Iisus, înconjurat de papii Silvestru I, Grigore cel Mare, Clement I, Martin I, Ipolit, Leon cel Mare, Anastasie I și Ioan al VIII-lea. În al doilea registru se poate vedea Liturghia Îngerească. Al treilea registru redă ciclul praznicelor: Nașterea Fecioarei Maria, Intrarea în Biserică a Fecioarei Maria, Buna Vestire, Nașterea lui Isus, Botezul lui Isus, Întâmpinarea Domnului, Duminica Floriilor, Învierea Domnului, Înălțarea la Cer, Sfânta Treime, Schimbarea la Față, Adormirea Maicii Domnului. Ultimul registru evocă scene din viaţa lui Iisus.
Catedrala a fost sfinţită abia în 1756 de către episcopul Petru Pavel Aron.
Apoi a fost realizat iconostasul. Sculptat în lemn de tei la Târgu Mureş, de către tâmplarul Aldea, a fost pictat de Ştefan Teneţki, în 1765. A fost adus pe bucăţi şi aşezat în catedrală. Iconostasul este considerat unul dintre cele mai mari din bisericile româneşti.
În altar au fost pictate, de către Raicu, Coborârea Sfântului Spirit, Botezul lui Isus în Iordan şi Punerea lui Isus în mormânt. Pe pereţii exteriori ai scării amvonului există picturi pe lemn, realizate tot de Raicu, înfăţişând pe Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei; Sfântul Grigore Dialogul, Papă al Romei şi Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului. Pe exteriorul amvonului au fost pictate chipurile celor patru evanghelişti.
În 1779, catedrala este restaurată în timpul Mariei Tereza, în timpul păstoririi episcopului Grigorie Maior. Construcţia avea nevoie de reparaţii majore, din cauza instabilităţii terenului. Alte lucrări încep în 1835, deoarece Episcopul Ioan Bob a considerat că este prea mică. Lucrările s-au încheiat în 1838, când Catedrala din Blaj capătă cele două turnuri măreţe, înalte de 51 de metri. Faţada a fost lungită prin adăugarea corului mare, au fost construite cele două sacristii cu corurile laterale deasupra, iar altarul s-a mărit prin adăugarea unei abside.
În 1903, Catedrala din Blaj capătă o piesă valoroasă: un covor ritual, ce reprezintă vulturul deasupra cetăţii Sionului. Covorul a fost ţesut de femeile maramureşene din Sarasău, la 1900 şi are o dimensiune de 12 x 5,2 metri.
În toamna lui 1948, Biserica Greco-Catolică este interzisă de comunişti, iar edificiul este dat Bisericii Ortodoxe. Chiar şi aşa, între 1963-1968, catedrala a fost renovată, consolidată şi zugrăvită. La 19 mai 1991, edificiul revine la Greco-catolici şi este din nou restaurată în 1994: se repară cupola, se zugrăveşte, se înlocuieşte instalaţia electrică, se pune sistem de sonorizare, se pune pardosea din plăci de marmură. În 1999, Catedrala intră din nou în lucrări, numai în exterior pentru acoperiş, zugrăveli şi curtea interioară. Apoi se refac sacristiile şi corurile laterale. În 2005 se repară şi ceasul din turla catedralei, ca să bată din nou la ora fixă.
În Catedrala greco-catolică Sf. Treime din Blaj se odihnesc două mari personalităţi ale cultului. La 2 august 1997 rămăşiţele pământeşti ale episcopului întemeietor, Inocenţiu Micu, sunt repatriate, de la Roma, din cripta bisericii Madonna del Pascolo, sicriul fiind expus în catedrală. La 19 octombrie 1997, în cadrul unei ceremonii, este depus în cripta special amenajată în dreapta iconostasului. Iar la 28 mai 2002, Cardinalul Alexandru Todea este înhumat în cripta amenajată în stânga iconostasului, peste care este aşezată o placă de marmură albă.