De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că prezintă un punct de cotitură din trecutul nostru.
- Este localitatea Inceşti, comuna Avram Iancu, Județ Alba
- Anul înfiinţării: 1924
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Dacă ajungeţi în judeţul Alba, nu aveţi cum să rataţi Muzeul Memorial „Avram Iancu”, care se află în satul Inceşti, comuna Avram Iancu…
- Constructor/ Autor: părinţii lui Avram Iancu, Alexandru şi Maria
- Cod monument Istoric: AB – II-a-A-00238
- Condiții de vizitare: ghid, conform programului de vizitare de la sfârşitul articolului
Aşadar, pe Valea Arieşului, înconjurată de munţii Apuseni, se află casa unde a crescut marele erou al revoluţiei paşoptiste, Avram Iancu, denumit şi „Crăişorul munţilor”, al cărui singur gând pentru ţara în care s-a născut este surprins în testamentul său.
„Ultima mea vointa !
Unicul dor al vietii mele e, sa-mi vad Natiunea mea fericita, pentru care dupa puteri am si lucrat pâna acuma, durere fara mult succes, ba tocmai acuma cu întristare vad, ca sperantele mele si jertfa adusa, se prefac în nimica. Nu stiu câte zile mai pot avea; un fel de presimtire pare ca mi-ar spune, câ viitorul este nesigur. Voesc dara si hotarât dispun ca, dupa moartea mea, toata averea mea miscatoare si nemiscatoare sa treaca în folosul Natiunii, pentru ajutor la înfiintarea unei academii de drepturi, tare crezând, ca luptatorii cu arma legii vor putea scoate drepturile Natiunii mele. „
Casa a fost construită în jurul anului 1800 de către părinţii lui Avram Iancu şi poartă amprena stilului arhitectural specific Ţării moţilor, cu acoperiş ţuguiat care se termină în patru arcade de formă semicirculară. Anexele casei au fost adăugate în anul 1924 de către Asociaţia ASTRA Sibiu şi au fost folosite ca săli de clasă pentru şcoala primară din satul Inceşti până în anul 1972, an în care au fost deschise două expoziţii, una de istorie şi una etnografică., cu ocazia centenarului morţii lui Avram Iancu.
În cadrul expoziţiei de istorie sunt expuse certificatele şcolare de la Gimnaziul crăiesc din Zlatna, testamentul său, diverse documente referitoare la pregătirea şi desfăşurarea Revoluţiei paşoptiste şi multe altele.
În cadrul expoziţiei etnografice, se pot admira vase specifice zonei, costume populare moţeşti, opinci, textile de casă şi mobilier, diverse unelte cu ajutorul cărora erau confecţionate ciubere, tulnice, căruţe etc.
Tot cu sprijinul Asociaţiei ASTRA Sibiu, în anul 1924, cu ocazia comemorării a 100 de ani de la naşterea lui Avram Iancu, la care a fost prezent şi şeful statului de la vremea aceea, Regele Ferninand I al României, a fost inaugurat Complexul Muzeal Avram Iancu care adăposteşte şi Casa memorială.
În anul 2010, au început lucrările de reabilitare a muzeului cu fonduri de la Ministerul Culturii, lucrări care s-au finalizat anul acesta, în luna august 2013, astfel că de la 1 septembrie complexul muzeal a fost redeschis publicului, din cadrul căruia fac parte Casa memorială „Avram Iancu”, muzeul, şcoala şi biserica din localitate.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 5 RON
|
Marţi-Duminică: 10:00 – 18:00 |
Date de contact: localitatea Avram Iancu, judeţ Alba, nr. tel. 0258.786.065. |