- Este în localitatea Issacea, Județ Tulcea
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: TL-I-s-A-05804
- Trasee amenajate: nu
În anul 1953, au început primele cercetări arheologice, datorită unui sondaj efectuat de colectivul de la Dinogeţia, condus de prf. Gheorghe Ştefan, urmărind identificarea aşezării medievale. Apoi, în anul 1953, un colectiv de la Muzeul Naţional de Antichităţi Bucureşti, cu responsabilul lucrării I. Barnea, realizează prima săpătură de salvare de-a lungul plajei inundabile a Dunării la ruinele instalaţiilor portului din epoca romană de la cetatea Noviodunum).
Alte sondaje au mai fost efectuate pe laturile de est, vest şi sud, în anii 1964, ’67, ’70 şi 71. Aceastea au reuşit să contureze imaginea unei fortificaţii cu caracter urban, a cărei importantă o detaşează net de celelalte centre dobrogene din secolele X-XIV.
Reinscrierea în programul de cercetare a reluării săpăturilor arheologice de la Noviodunum s-a făcut abia în anul 1995 de către Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea. Cercetarea era împărţită în etape, prima fiind aflarea raportului dintre aşezarea civilă.
În a doua etapă se urmărea restaurarea şi punerea în valoare a edificiilor, a zidurilor descoperite şi includerea sitului de la Noviodunum în circuitul turistic, ceea ce s-a şi reusit, astăzi fiind deschisă publicului larg spre vizitare.
Cetatea Noviodunum este situată în punctul „Pontonul Vechi” sau cum era numit de către turci „Eski Kale” ceea ce s-ar traduce ca Cetatea Veche. Cetatea este la aproximativ 2 kilometri de oraşul Isaccea, pe un promontoriu, în apropierea unuia dintre cele mai importante vaduri ale Dunării, de pe cursul inferior.
Datorită poziţiei sale geografice cetatea a avut un important rol strategic şi economic înaintea venirii romanilor.
Date de contact: localitatea Isaccea, 41 km față de Galați, judeţ Tulcea. |
|
|