- Este în satul Slava Rusă, Județ Tulcea
- Descoperită în anul: 1988
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Cetatea Ibida se află în satul Slava Rusă, în podişul Babadagului, judeţul Tulcea, la intrarea dinspre satul Slava Cercheza…
- Cod monument Istoric: TL-I-s-A-05926
- Trasee amenajate: nu
Spre fosta cetate duce un drum neasfaltat şi există şi un indicator. A fost descoperită în anul 1988, dar fondurile alocate pentru investigaţia arheologică au fost limitate.
După Histria, Cetatea Ibida a fost cel mai mare oraş din Dacia Romană. Se întindea pe o suprafaţă de 24 de hectare şi este singura cetate prin care trecea un rau. O parte din ea înglobează 80 de gospodării din satul Slava Rusa. Cetatea a fost construită cu scopul de a fi complex de fortificaţii. Rolul ei a fost de apărare a drumului ce duce de la Noviodunum la mare.
Şi astăzi mai sunt prezente mai multe sate ce făceau parte din asezarea ce ajunsese la rangul de civitas (oras). În zonă s-a descoperit un complex monahal timpuriu, paleocreştin din secolul IV, dar care a fost distrus în 2007 la ordinul unui om de afaceri francez.
Cetatea este descrisă pentru prima oară de către geograful Pamfil Polonic în anul 1897 ca o centură de fortificaţii, cu ziduri groase ce aveau 33 de turnuri şi 3 porti. În anul 1911, Vasile Parvan o identifica drept Ibida. Situl arheologic este deosebit de complex, cercetările arheologice au adus la suprafaţă vestigii din paleoliticul mijlociu, neolitic, din epocile romană, romano-bizantină şi medievală timpurie.
În centrul cetăţii s-a descoperit o bazilică cu trei nave şi trei abside, şapte niveluri de locuire. Şi în faţa complexului monastic aflat la 2.5 kilometri vest de cetate s-a descoperit şi o aşezare getică cu val şi sanţ. În anul 2001, s-a descoperit ceea ce pare a fi cea mai importantă parte a cetăţii, ce era un aparat de apărare şi acces în cetate, ansamblul porţii de vest.
Date de contact: în satul Slava Rusă, în podişul Babadagului, judeţul Tulcea, la intrarea dinspre satul Slava Cercheza. |
|
|