De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument reprezentativ al oraşului Iaşi, construit în stil neogotic, care impresionează atât prin dimensiune, cât și prin stilul arhitectural și detaliile decorative de mare valoare!
- Este în Iaşi, Județ Iaşi
- Data finalizării: la începutul sec. XX
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Situat în Piața Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 1, Palatul Culturii din Iași își începe istoria la începutul sec. XX…
- Arhitect: Ion D. Berindey în colaborare cu A. D. Xenopol și Grigore Cerchez
- Cod monument Istoric: IS-II-m-A-03957.01
Considerat un monument simbol al orașului Iași, Palatul Culturii a fost ridicat pe locul fostului Palat Domnesc, care a ajuns în ruine din cauza mai multor incendii care l-au afectat. Palatul Domnesc a trecut prin mai multe perioade de dezvoltare, fiind ridicat între anii 1806-1812, stil neoclasic, de către prințul Alexandru Moruzzi, ulterior refăcut între anii 1841-1843, de către prințul Mihail Sturdza. În anul 1904, din cauza faptului că efidiciul era grav afectat, s-a luat decizia să fie demantelat, iar în locul său să fie ridicat Palatul Culturii, proces care se va realiza cu întrerupere, pe o perioadă mai lungă de timp, între anii 1906-1925, din cauza Primului Război Mondial.
Clădirea urma să servească drept Palat Administrativ și de Justiție și a fost inaugurată în anul 1926 de către regale Ferdinand al României, fiind finalizată în data de 11 octombrie 1925. Clădirea are 298 de încăperi, deși circula legenda cum că ar avea 365 de camere, câte zile are anul.
Clădirea impresionează nu numai prin dimensiunile sale, ci și prin detaliile ornamentale interioare și exterioare, de la statuile cu arcași care stau de strajă din fața clădirii, acvila cu aripile desfăcute care păzește intrarea în palat, crenelurile și firidele care împodobesc turnul donjon de la intrare etc. la mozaicul medieval reprezentat de grifoni, acvile bicefale și lei ce decorează “Sala gotică”, la medalioanele ce reprezintă portretele domnitorilor Moldovei și ale regilor României, realizate de Ștefan Dimitrescu și elevii săi și care decorează “Sala Voievozilor” și multe alte detalii ce întregesc farmecul și valoarea clădirii.
Mai mult, clădirea a fost dotată cu facilități ultramoderne pentru vremurile de atunci, cum ar fi iluminatul electric, sistemul de ventilație, termostatele, aspiratoarele etc.
Preț intrare |
Orar de vizită |
6 RON intrare la un muzeu 10 RON intrare la toate muzeele
|
10:00 – 17:00
|
Date de contact: Piața Palat 1, Iaşi, judeţ Iaşi, nr. telefon: 0232 218 383. |